Takvim Gazetesi'nin haberine göre, Bedelli askerlik yapmak isteyen gençler dikkat! Temmuz'da memur maaşlarında beklenen yaklaşık yüzde 20'lik zam, bedelli askerlik ücretine de yansıyacak. Bu artıştan etkilenmeden bedelli askerlik yapmak isteyenlerin 1 ay içinde başvurusunu tamamlaması gerekiyor. İşte bedelli askerlikle ilgili merak edilen soruların yanıtları...

* Bedelli askerlik hizmeti için nasıl başvuru yapılıyor?

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olmayanlardan istekli olanlar e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden; yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kaydı olanlardan (bu tarih dâhil) istekli olanlar askerlik şubelerinden; kendisi, eşi, birinci veya ikinci derece kanuni yakınları, vekilleri ya da vasileri aracılığıyla müracaat edebilir.

Baba-oğul zehir taciri çıktı! Baba-oğul zehir taciri çıktı!

* Bedelli askerlik ücreti nasıl hesaplanıyor?
Tutar her 6 ayda bir memur maaş zamlarına paralel olarak değişiyor. Memur maaş katsayısı ile 240.000 gösterge rakamının çarpımı sonucu bulunan tutar bedelli askerlik ücretini gösteriyor.

Yani memur maaş katsayısı arttıkça ödenecek tutar da artıyor. Temmuz ayında memur maaş katsayısında yaşanacak artışla bedelli askerlik ücreti de yükselecek.

* Artıştan etkilenmemek için son tarih ne zaman? Ne kadar ödeme yapılacak?

Mevcut tutardan ödeme yapmak için 28 Haziran (30 Haziran hafta sonuna denk geldiği için) günü mesai bitimine kadar başvurunun tamamlanması şart.

Bu kapsamda yükümlülerin ayın son mesai günü mesai bitimine kadar yoklamalarını yaptırmaları, bedelli askerlik tercihinde bulunarak ödeme yapmaları gerekiyor. Ödenecek bedel de 182 bin 609 lira 4 kuruş.

* Temmuz ayında bedelli askerlik için başvuran ne ödeyecek?
Memurlara Temmuz'da yüzde 10 zam ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark yansıtılacak. Merkez Bankası'nın son Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki enflasyon tahminlerine göre ilk 6 aylık TÜFE yüzde 25.46 bekleniyor.

Bu tahmin gerçekleşirse Temmuz'da memur maaş katsayısı yüzde 20.01 artacak. Bedelli askerlik tutarı, buna göre 219 bin 149 liraya yükselecek. Buna göre 36 bin 540 lira tutarında bir fark ortaya çıkacak.

(HABER MERKEZİ)

Kaynak: TAKVİM