BERİTAN YÜCEL--Geçtiğimiz günlerde Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında birçok uzman tarafından insan ve çevre sağlığına zarar vereceğine kanaat getirilen Çimento Fabrikasına karşı Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu’nca çadır nöbeti başlatılmıştı.
MUÇEP Menteşe Meclisi, Bayır’da çimento fabrikasına karşı başlatılan çadır direnişi için Menteşe Kaymakamlığına verilen dilekçeye çadır kurulmasının sakıncalı bulunduğu cevabının alındığını duyurdu.
“YAPILMASI GEREKEN NE VARSA YAPMAYA HAZIRIZ”
MUÇEP Menteşe Meclisi’nce yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Direniş çadırının kurulması görüldüğü kadarıyla bazı nedenlerden dolayı sakıncalı bulunmuş. Bizler bu konuda herhangi bir sakınca görmüyoruz. Bizler sadece doğamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz. Çıkmaya da devam edeceğiz.
Bizler çevre köylüler ve bütün Muğlalılar insanca bir hayat yaşamakta kararlıyız, o ölüm saçacak fabrikanın yapılmaması ve hammadde ocaklarının ormanlarımızı yok etmemesi için hem hukuki hem de fiili olarak yapılması gereken ne varsa yapmaya hazırız.”
MUÇEP Menteşe Meclisi’nce 5 Nisan Salı günü Menteşe Kaymakamlığına verilen dilekçede, “Dayır'da Bekir Kaymak mülkiyetindeki Baraj Caddesi üzerinde 11 Ada 57 Parsel adresindeki zeytin bahçesine kendisinin rızasıyla çadır kurulmuştur. Bu çadır Bayır'da kurulmak istenen ve Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği, Muğla Barosu, Menteşe Belediye Başkanlığı gibi tüzel kişilikler ve gerçek kişilerden oluşan köylüler tarafından aleyhine dava açılan Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocaklarının ormanlarımıza ve çevreye vereceği zararların önlenmesi için kamuoyu yaratmak amacı ile kullanılacaktır” ifadeleri kullanıldı.
“ÇADIR EMNİYET VE ASAYİŞ AÇISINDAN SAKINCA DOĞURACAKTIR”
Menteşe Kaymakamlığı İlçe Jandarma Komutanlığı’nca MUÇEP’in verdiği dilekçeye cevap olarak bahse konu çadır direnişinin emniyet ve asayiş açısından sakınca doğuracağı ifade edildi.
Menteşe Kaymakamlığı İlçe Jandarma Komutanlığı’nca verilen cevapta şu ifadelere yer verildi:
“Muğla Çevre Platformunun Menteşe Kaymakamlık makamına iletmiş olduğu dilekçeye istinaden yapılan araştırmalar neticesinde;
1. Söz konusu arazinin çimento fabrikası ulaşım yoluna bitişik vaziyette olduğu, bu sebeple çimento fabrikası çalışanları ile karşılaşma olasılığının yüksek olması, her iki kesim tarafından birbirlerine yönelik saldırı, hakaret, yol kesme vb. olayların yaşanabileceği,
2. Çadır kurulan arazinin Muğla-Antalya karayoluna yaklaşık 500 metre mesafede olması, ilerleyen ayların turizm sezonu olması nedeniyle yol güzergahını kullanan başka il nüfusuna kayıtlı kişilerin çadır bölgesine gelerek yasadışı olaylara sebebiyet verebilecekleri,
3. Ayrıca arazi kesiminin Bayır İş Merkezi mermer fabrikalarına yaklaşık 500 metre mesafede bulunması nedeniyle yine yolun iş merkezinde faaliyet gösteren mermer işletmelerin kamyonları tarafından kullanılması nedeniyle bölgede çalışan şoför ve diğer çalışanlar arasında tartışma, hakaret, yaralama vb. olayların yaşanabileceği değerlendirildiğinden dolayı bahse konu çadır emniyet ve asayiş açısından sakınca doğuracaktır. Gereğini rica ederim.”