Muğla Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki deprem risklerini değerlendirmek ve afet yönetimi konusunda kalıcı çözümler üretmek amacıyla “Kıyı Ege’de Deprem Gerçeği ve Afet Yönetimi Çalıştayı”nı Marmaris’te başlattı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın öncülüğünde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Muğla Barosu’nun işbirliğiyle düzenlenen çalıştay üç gün sürecek ve yoğun katılım sağlandı.
"Deprem, Gündemden Düşmemeli"
Çalıştayın açılışında konuşan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, depremin her acı deneyim sonrasında gündeme geldiğini ancak ardından unutulduğunu belirterek, "Canımız yandığı zaman değil, her zaman bu konuyu aklımızda tutmalı ve buna göre adımlar atmalıyız. Kaçak yapıların, aslında kendimize yaptığımız bir mezar olduğunu unutmamalıyız. Artan kaçak yapıların sağlıksız olduğunu ve olası depremlerde hepimizi felakete sürükleyeceğini vatandaşlarımıza hatırlatmamız gerekiyor" dedi. Ünlü, imar barışının bu konuda doğru bir çözüm olmadığını vurgulayarak, "İmar barışı sonrası kaçak yapıların artışı hepimizin gözleri önünde" ifadesini kullandı.
"Marmaris’e İmar Gelmesi Şart"
Marmaris özelindeki sorunlara da değinen Ünlü, "Marmaris bir ÖÇK bölgesi ve imarın gelmediği her gün felaketlere zemin hazırlıyor. Yetkililerin bu konuda daha dikkatli ve duyarlı olmaları gerekiyor. İmar yapılmayan her gün, burada daha fazla gözyaşı dökülmesine neden olacaktır" dedi. Başkan Ünlü, sağlıklı denetimlerin ve doğru yapı envanterinin, geleceğin güvenli şehirlerini oluşturacağına dikkat çekti.
Çalıştayın açılışına, CHP Muğla Milletvekilleri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Muğla Baro Başkanı Av. Levent Akgün, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Nusret Suna, Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı ve ilçe belediye başkanları katıldı. Çalıştaya, konunun uzmanları ve saha çalışanları da yoğun ilgi gösterdi.