BERİTAN YÜCEL--Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat son günlerde birçok kesim tarafından tepki toplayan Tuzla Sulak Alanında yapılacak olan Turizm Kenti projesi için ruhsat verilmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Başkan Tokat yaptığı açıklamada, proje ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü’nün “uygun”, MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün sakınca olmadığı yönünde görüş belirttiği için ruhsat vermek zorunda kaldığını söyledi.

Milas’ın Dörttepe Köyü mevkiinde yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan, 1. ve 3. Derece arkeolojik sitler barındıran Tuzla Sulak Alanına yakın bir bölgede yapılması planlanan turizm kenti projesi için 2 Haziran’da “ÇED olumlu” kararı verilmişti.

Milas Belediye Başkanı Tokat, Belediye ana hizmet binası önünde son günlerde birçok kesim tarafından tepki toplayan Tuzla Sulak Alanında Turizm Kenti yapılmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

“Yasal zorunluluktan dolayı ruhsat verilmeden önce mimari proje imar durum belgesi ve tapu eklenerek Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğünden görüş sorulmuştur. İlgili yerden 4 Mart 2022 tarihli 4752371 sayılı yazı ile ‘uygun’ görüşü verilmiştir. Yine Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü’nden gelen 10/01/2022 tarih 44237 sayılı Su ve Kanalizasyon Durum Belgesi ruhsat verilmesinde bir sakınca olmadığını belirtmiştir” diyen Muhammet Tokat, “Belgelerden herhangi biri olumsuz olsaydı bizim ruhsat verme imkanımız yoktu” dedi.

“TARAFIMIZCA VERİLEN YAPI RUHSATI TEK PARSELİ KAPSIYOR”

Bölgeyle ilgili imar planları hakkında herhangi bir iptal ve durdurma kararı olmadığını söyleyen Başkan Tokat, “Turizm kenti olarak isimlendirilen bu alandaki ÇED süreci 2007 yılında başlamıştır. Değişik nedenlerle durdurulmuş olan bu süreç 2021 yılında Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığınca “ÇED olumlu” kararı verilerek tamamlanmıştır. Bölgeyle ilgili imar planları hakkında herhangi bir iptal ve durdurma kararı yoktur. Tarafımızca verilen yapı ruhsatı projenin 1.etabının yapılacağı yalnızca tek parselini kapsıyor. Bu parsel 6501 parsel sayılı olup 21 blok 1 adet sosyal tesis ve 1 adet istinat duvarını kapsamaktadır. İmar durum belgesinin verilmesi ile bu yapı ruhsatı arasından yaklaşık 7 aylık bir süreç geçmiştir. Bu 7 aylık süreçte Belediyemizce konu gönüllü olarak araştırılmış ve tartışılmıştır. Bu araştırma ve tartışma süreci içinde ilgili kurum, STK ve odalarla sürekli istişare içerisinde bulunulmuştur. Yapı ruhsatı verilirken ilgili kurum ve yönetmeliklerin aradığı tüm işlemler titizlikle yerine getirilmiştir” diye konuştu.

“SÜRECİN SON HALKASIYIZ”

Yapılan ruhsat başvurusunda herhangi bir eksik ve hata yok ise idarenin bu ruhsatı düzenlemek zorunda olduğunu dile getiren Tokat, “Açıklamalardan anlaşılacağı üzere 1994 yılından beri süre gelen bir süreç vardır. Bu sürecin sonunda tüm aşamalar geçilmiş, iş yapı ruhsatı talebi ile önümüze gelmiştir.Yani bu durumda biz sürecin son halkasıyız. 3194 sayılı İmar Kanununun 22/2. maddesi : ‘Belediyeler veya Valiliklerce ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde yapı ruhsatiyesi VERİLİR’ hükmünü getirmiştir. Buradaki hüküm kesinlik arzetmektedir; idareye bir takdir yetkisi bırakmamaktadır. Yani yapılan ruhsat başvurusunda her hangi eksik ve hata yok ise idare bu ruhsatı düzenlemek zorundadır. Buna aykırı davranış suçtur. Ayrıca Belediyemiz açısından tazminat yükümlülüğü doğurur” şeklinde konuştu.

“MİLAS BELEDİYESİ TAMAMEN SÜRECİN DIŞINDA KALMAKTADIR”

Milas Örtüaltı Topraksız Tarım OTB Bir Kez Daha Gündemde Milas Örtüaltı Topraksız Tarım OTB Bir Kez Daha Gündemde

ÇED olumlu kararının durdurulmadığı ya da iptal edilmediği sürece ruhsat işlemlerinin durdurulmasının mümkün olmadığını kaydeden Tokat, “Kamuoyu tarafından şunun da bilinmesini isteriz ki; 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 97/h maddesi gereğince Belediyemizce 2 ay içinde ruhsat verilmemesi durumunda yetki tamamen ilgili bakanlığa geçmektedir. Bu durumda Milas Belediyesi tamamen sürecin dışında kalmaktadır. Bakanlıktan ruhsatın hangi içerik ve şartlarda geleceğini kimse bilemez. Milas Belediyesi’nin süreç dışında kalmasının çevresel etkilere ve Milas halkına hiçbir yararı yoktur. Bakanlık ,ruhsatı vereceği gibi Belediye görevlileri hakkında soruşturma da başlatabilir” ifadelerini kullandı.

“KONU FARKLI YERLERE EVRİLDİ”

Bölgenin 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm alanı ilan edildiğini ve bu kararla Milas Belediyesinin tüm planlama yetkilerinin elinden alındığını söyleyen Başkan Tokat, “En çok göz ardı edilen ve eleştiriye konu olan, ÇED olumlu kararına karşı dava açıp açmadığımız hususudur. Bu konuda biz de çok duyarlıyız. Söz konusu ÇED olumlu kararının iptali için TMMOB’nin açmış olduğu iptal davasına, TMMOB yanında müdahil olunması talimatını Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne bizzat ben verdim. Mahkeme 02/02/2022 tarihli ara kararı ile oy birliği ile davacı TMMOB yanında müdahilliğimize karar vermiştir. Bu ara kararını size gösteriyorum. Hal böyleyken bazı TMMOB temsilcilerinin, bu konudaki beyanlarımızın yalan olduğu ve tekzip edecekleri yönündeki değerlendirmelerini anlamakta güçlük çekiyorum.

“ÇED İPTAL EDİLİRSE YAPI RUHSATINI İPTAL EDECEĞİZ”

Bugüne kadar konu hakkında beyanatta bulunmadık. Ama daha ortada hiçbir şey yokken ve hatta projeyi görmeden körü körüne karşı duruşları isabetli bulmadığımı ifade etmeye çalıştım. Bu konu da farklı yerlere evrildi.

Davanın kazanılması için biz de elimizden gelen katkı ve mücadeleyi veriyoruz ve vereceğiz. Söz konusu ÇED olumlu kararının mahkemece iptal edilmesi halinde yeni bir hukuki durum oluşacağından biz de derhal yapı ruhsatını iptal edeceğiz.

“ÇEVRE DÜŞMANI İLAN EDİLMEK AKILLARA ZARAR BİR DURUMDUR”

Çevreye ve çevrecilere verdiğimiz destek nedeni ile bu kadar soruşturma ve saldırıya maruz bırakılır iken çevre düşmanı ilan edilmek; akıllara zarar,vicdanları yaralayan bir durumdur. Hiç şüphe yok ki bu süreçte en yakınlarımızın bizlere dönük açıklama ve güvensiz yaklaşımları beni daha da derinden yaralamıştır” dedi.

Editör: Beritan Yücel