MSKÜ Rektörü'nden Sayıştay Raporu Tepkisi MSKÜ Rektörü'nden Sayıştay Raporu Tepkisi

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, TUVTÜRK İstasyonlarında araç muayene ücretlerinin yüksek olması nedeni ile kredi kartı ile yapılan ödemelerde ki kredi kartı tahsilat farkı’nın alınmaması gerektiğini dile getirdi.

“MALİ YÜK GETİRMEKTEDİR”

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“TUVTÜRK İstasyonlarında araç muayene ücretlerinin yüksek olması nedeni ile kredi kartı ile yapılan ödemelerde ki kredi kartı tahsilat farkı’nın alınmaması gerekmektedir. Her yıl yükselen araç muayene ücretleri vatandaşın, esnaf ve sanatkarlarımızın, araç sahibi şoför esnaflarımızın bütçesini zorlayınca talepler doğrultusunda artık kredi kartı ile ödenebiliyor. Fakat kredi kartı ile yapılan ödemelerde kredi kartı tahsilat farkı adı altında 77 liralık bir ek ücret alınmaktadır. Araç muayenelerin zaten yüksek maliyette olmasından dolayı vatandaşlar kredi kartı ile ödemelerinde fark olmasını istemiyor. Kredi kartı tahsilatı farkının vatandaştan tahsil edilmesi adil bir hizmet anlayışıyla bağdaşmıyor, bu farkın ortadan kaldırılması gerekmektedir. Kredi kartıyla ödemelerde kolaylık sağlanması gerekirken bu şekilde bir yük maliyet oluşturularak zorluk çıkarılmaktadır. Ayrıca bu ek ücretin randevu alınırken belirtilmemesi ve vatandaşın bunu ödeme sırasında öğrenmesi beklenmedik bir mali yük getirmektedir.

“YÜKSEK ÜCRET ALMAK ADİL DEĞİLDİR”

Bu yıl otomobil, minibüs ve kamyonet gibi araçların muayene ücretleri 1.149 liradan 1.821 liraya, traktör, motorsiklet ve motorlu bisikletlerin ise 586,50 liradan 927,60 liraya yükseldi. Otobüs, Kamyon, çekici ve tankerler için ise araç muayene ücreti 2.462,40 TL oldu. Bu ücretler vatandaşın ve esnafın belini bükmektedir. Özel araçlar en az 2 yılda bir, ticari araçlar ise her yıl yapılan araç muayene ücretleri vatandaşlara, esnafa büyük maliyet getirmektedir. Bakım ve onarım olmadan yalnızca 10-15 dk süren bir arıza tespitinden bu kadar yüksek ücret almak adil değildir. Zaten araçların yıllık bakımları, sabit giderleri, her ay sigortaya gelen sabit zamlar, benzin, mazot, LPG gibi yakıtlardaki fiyat artışları,lastik, bakım onarım işçilik maliyetlerindeki artışlar, parça maliyetlerindeki yükselişler esnafımızı zorlamaktadır. Bunun için ticari araçlara belirli avantajlar ve indirimler sağlanarak maliyet yükleri azaltılmalıdır.”

Editör: Beritan Yücel