Yıkılacak olan işhanındaki tarihi lokanta sahibinden sitem: “Yer gösterilebilir ya da ek süre verilebilirdi” Yıkılacak olan işhanındaki tarihi lokanta sahibinden sitem: “Yer gösterilebilir ya da ek süre verilebilirdi”

Enflasyondaki artışın sadece dar gelirlileri değil esnafıda büyük ölçüde etkilediğine değinen Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, “Yeni bir yapılandırma Kanununa ihtiyaç var. Kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma Kanunu çıkması gerekmektedir.Enflasyondaki artış sadece dar gelirlileri değil esnafıda büyük ölçüde etkiliyor. Esnaf bu gün sattığı malı yarın aynı fiyattan alamıyor. Giderleri artarken gelirleri azalan esnaf vergi ve prim borçlarını zamanında ödeyemez duruma geldi. Esnafın rahatlayabilmesi ve devlet bütçesine gelir sağlanabilmesi için daha önce olduğu gibi tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak cezaları, adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları gibi alanlarda kapsamlı bir yapılandırmaya ihtiyaç vardır” dedi.

“PİYASALARIN YENİDEN CANLANAMSINA OLANAK SAĞLAYACAKTIR”

Başkan Ayyıldız, “3 aylık bütçe açığının 500 milyar TL’nin üzerinde çıkması nedeniyle bir taraftan kamuda tasarruf paketi açıklanırken diğer taraftan vergi gelirlerini artıracak çalışmaların içinde yer alan vergi artışları her zaman vergi gelirlerini artırmaz. Tahakkuk eden her 100- 200 TL’lik verginin 15-20 TL’si ödenemiyor. Böyle olunca hem devletin tahsilatı azalıyor hemde esnafın borcu artıyor. En son çıkarılan hepinizin bildiği gibi 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu ile 2023 yılı sonuna kadar 156 milyar TL tahsil edildi. Şu ana kadar kesinleştiği halde ödenmeyen borçlar tahsil edilirse yeni bir vergi artışına gerek kalmaz. Hem bütçe açığı azalır hemde esnaf borcundan kurtulur. Zaten esnaf bu gün sattığının yerine yenisi koyamıyor, maliyetler her gün artmaktadır. Böyle bir ortamda yeni bir vergi artışı vergi gelirini değil esnafın borcunu artırır. Bunun yerine uzun vadeli ve faizsiz yeniden yapılandırma yapılırsa sonuçlar çok olumlu olacaktır. Bu yapılandırmanın ana amacı esnafın tüm borçlarından kurtulup piyasaya, çarşıya ve pazara hareketlilik gelecektir. Esnafın tüm borçlarının kapanmasıyla piyasaların yeniden canlanamsına olanak sağlayacaktır” diye konuştu.

Editör: Beritan Yücel