Muğla Büyükşehir Belediyesi ile S.S. Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında protokol imzalandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi başkanlık makamında imzalanan imza törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve S.S. Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal katıldı.
İmzalanan protokolde Fethiye’nin Karakeçililer Mahallesi’nde bulunan Sakız Ağacı Deneme Bahçesi’ndeki sakız ağaçlarından damla sakızı elde edilmesini, bölge halkının ve kooperatifçiliğin desteklenmesi hedefleniyor.
Proje kapsamında, kooperatif Fethiye yerel tohumlarından üretilen ürünleri paketleyip depolayarak stok oluşturacak ve bu sayede piyasadaki fiyat dalgalanmalarından etkilenmeden ürünlerini daha uygun fiyatlarla tüketiciyle buluşturacak. Taşınmazın bazı bölümleri ise kooperatif ortakları ve üreticiler için eğitim odası olarak kullanılacak.
“Gücümüzü birleştirmek zorundayız”
Geçtiğimiz yıllarda 41 kooperatif ve 3 birliği bir araya getirdiklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Kooperatifçiliğin önemini hepimiz biliyoruz. Özellikle örgütlü üretim, örgütlü toplum günümüzde artık bir zorluğunu uyduruyor. Hiç kimse tek başına bir şey başarabilecek durumda değil. Gücümüzü birleştirmek zorunluluk. Hiç kimse tek başına bir şey başarabilecek durumda değil. Gücümüzü birleştirmek zorundayız. Ayrı ayrı parçalanmış şekilde hareket edersek, başarı sağlayamayız, sonuç alamayız diye düşünüyorum. O yüzden kooperatifçiliğin önemini tekrar uygulamak istiyorum. Biz bunun için yaklaşık 41 kooperatifi ve 3 birliği çatısı altında toplamış ve desteklemiş durumdayız. Desteklemeye de devam ediyoruz. Yine üreticilerimiz tek başına o kadar büyük bir etkiyi oluşturamaz. Hem kamumuz, yani devletimizin, Tarım Bakanlığı ve ilgili kuruluşları, hem belediyeler, hem kooperatifler, hem üreticiler bir araya gelmek durumundadır. Günümüzde artık üretimin kıymeti herkes tarafından bilinmekte. Çünkü üretim bizim ülkemiz için zaten stratejik bir konu. Eğer üretmezseniz ve ürettiğinize katma değer katmazsanız, bu sefer başka ülkelerin maalesef etkisinde kalıyorsunuz veya onlara muhtaç oluyorsunuz. O da zaten bağımsızlığın aslında kaybolduğu anlamına gelir. Atamız da bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken, aslında ilk 15 yılda yaptığı o büyük hamle hep üretime ne kadar önem verdiğini göstermiştir ve özellikle bu işte tarım birinci önceliktedir. Çünkü tarımsal üretimi olmayan, dışa bağımlı olan ülkeler bağımsızlıklarını kaybeder.” ifadesinde bulundu.
“Bizim ilimiz çok zengin bir ildir. Her türlü potansiyele sahip bir ildir”
Muğla’nın coğrafyası için endemik, tıbbi ve aromatik ürünler açısından zengin olduğunu vurgulayan Başkan Aras, “Biz bu çalışmaları yaparken, günümüz ekonomik şartlarında çok zor durumda olan halkımızın da aslında bir nebze olsun üretime katılması ve katma değer oluşturması, bundan da yine gelir elde ederek ülke ekonomisine, kendi ekonomisine ve kendi ev ekonomisine katkı yapmasını hedefliyoruz. Ne kadar çok kitlelere ulaşabilirsek o kadar önemlidir. Bizim ilimiz çok zengin bir ildir. Her türlü potansiyele sahip bir ildir. Binlerce tarihi ile doğal güzellikleri ile kültürüyle, tarımsal potansiyeliyle üretime çok açık bir ildir. Aynı zamanda turizm potansiyeliyle de üretilen ürünlerin pazarlanmasına da çok uygun bir ildir ilimiz. Bu yüzden, burada yapılan her türlü olumlu çalışmanın karşılık bulacağını da buradan ifade etmek istiyorum” dedi.
“Fethiye civarında sakız ağaçlarını yetiştirilmesiyle bölgemize yeni bir ekonomik katkı sağlanmış olacak”
S.S. Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Fikret Ünal ise “Fethiye’mizde yok olmak üzere olan ürünü yeniden bizimle buluşturan Başkan Aras’a teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Fethiye’yi sakız bahçesi ile buluşturdu. Fethiye civarında sakız ağaçlarını yetiştirilmesine ile bölgemize yeni bir ekonomik katkı sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı.