SİNEM KARAKAYA- Muğla Yiyecek Maddeleri Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, 509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belge düzeni işleyişlerinde yapılacak olan değişiklikler nedeniyle esnafların mağdur olmamaları için açıklamalarda bulundu.

Yıkılacak olan işhanındaki tarihi lokanta sahibinden sitem: “Yer gösterilebilir ya da ek süre verilebilirdi” Yıkılacak olan işhanındaki tarihi lokanta sahibinden sitem: “Yer gösterilebilir ya da ek süre verilebilirdi”

Muğla Yiyecek Maddeleri Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken yaptığı açıklama şu şekilde; “Söz konusu tebliğe göre 2018 ve takip eden yıllardaki brüt satış hasılatı 5 milyon TL’nin üzerinde olanlar, internet üzerinden e-ticaret faaliyetinde bulunanlar ile sebze ve meyve ticareti ile iştigal eden komisyoncu veya tüccarlar e-fatura uygulamasına geçmek zorunda olduklarını duyurdu. Diğer taraftan, vergi mükellefi olanlara düzenlenen ve vergiler dâhil toplam tutarı 5.000 TL ve üzerinde olan faturalar ile vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen ve vergiler dâhil toplam tutarı 30.000 TL ve üzerinde olan faturaların 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından sunulacak olan e-belge portalı üzerinden düzenlenmesi zorunludur. Bu zorunluluk, e-fatura kapsamında olmayıp, sadece belirtilen tutarların üzerindeki faturaların elektronik ortamda düzenlenmesi şeklinde uygulanacaktır. Aynı kişiye, aynı gün içinde düzenlenen faturalar tek bir fatura olarak değerlendirilecektir. Aynı gün içinde düzenlenmeyen faturaların toplam tutarı belirtilen hadleri aşsa dahi, e-arşiv fatura kapsamında değerlendirilmeyecektir”

Öte yandan Başkan Akarken, tüm esnaf ve sanatkârların yılbaşı itibari ile cezai durumda kalmamaları için gerekli düzenlemeyi yapmalarını rica etti.

Editör: Gazete Muğla