Muğla Barosu, Avukatlık Kanunu’ndan barolarla ilgili yapılmak istenen değişikliğe karşı Baro önünde basın açıklaması yaparak oturma eylemi yaptı. Yaklaşık 120 avukatın katıldığı eylemde açıklama yapan Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, iktidara “Bölünmüş baroların kime ne faydası olacak?” diye seslendi.

Sinem Karakaya

Muğla Barosu, Avukatlık Kanunu’nda barolarla ilgili yapılmak istenen değişikliğe yaptığı oturma eylemiyle tepki gösterdi. Burada bir basın açıklamasında bulunan Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, “Çoklu baro ile oluşan yapıda, etnik, siyasi, sarı, mavi, kırmızı ve pembe gibi renkli barolar kurulacak, adalet hak edene değil, renklendirilen barolara göre dağıtılmaya başlanacak” dedi.

“Bizim tepkimiz, baroların bölünmesi, bağımsız savunma yerine siyasete ya da başka ortaklaşmalara dayalı, cübbesi düğmeli topluluklar yaratılmak istenmesinedir” diyen Baro Başkanı Uzun, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

Muğla’da “Gençlik Hizmetlerinde Yerinde Rehberlik” Programı Düzenlendi Muğla’da “Gençlik Hizmetlerinde Yerinde Rehberlik” Programı Düzenlendi

“Siyasal iktidar, bir süredir baroların seçim sistemini değiştirmek ya da çoklu baro diye isimlendirebileceğimiz bir düzenleme ile bir ilde birden fazla baro kurulmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. Halen son derece demokratik, katılımcı ve hiçbir baraj içermeyen baro seçim sisteminin değiştirilmek istenmesi ya da bir ilde birden fazla baro kurulmasına çalışılmasının ülkemiz adaletine hiçbir faydası olmayacak, halkımızın mutluluğuna olumlu hiçbir katkı sağlamayacaktır. Çoklu baro ile oluşan yapıda, etnik, siyasi, mezhepsel temelli, sarı, mavi, kırmızı ve pembe renkli barolar kurulacak, Adalet; hak edene değil, renklendirilen ve etiketlendirilen barolara göre dağıtılmaya başlanacak ve bundan da en çok yurttaşlarımız ve yurttaşlarımızın hakları olumsuz etkilenecektir. Neden bu ısrar, neden bu zarar verme arzusu? Bölünmüş baroların kime ne faydası olacak, neden tam demokratik ve katılımcı seçim sistemini bozma arzusu? Anlamadık. Anlayamadık. Tekrar söylemek isteriz ki; bizim tepkimiz, baroların yapılarının değiştirilmesi adı altında parçalanma, niteliksizleştirme ve susturulma tehdidine karşı bir tepki değildir. Aslında bu tehdidin vatandaşın sesinin kesilmesi, temel hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması karşısında savunmasız bırakılmasınadır. Baroların bölünmesi, parçalanması, bağımsız savunma yerine siyasete ya da başka ortaklaşmalara dayalı, sesi kısık, cübbesi düğmeli topluluklar yaratılmak istenmesinedir. Cumhuriyet’in ve elbette yargının vazgeçilmez kurumlan olan barolar da ‘çoklu baro’ kisvesi altında yıkıldığında, bu ülke üzerinde yaşayan ve adalete ihtiyaç duyan istisnasız herkes artık sessiz ve kimsesiz bırakılmasınadır.”

“BİZLER BÖLÜNÜRSEK; ADALET KAYBOLUR”

Gerçek adaletin ancak güçlü barolarla mümkün olabileceğini dile getiren Uzun, “Biz, yapmayın, halka zarar vermeyin demek için, teklifi geri çekin, üzerinde birlikte çalışalım, iyiyi ve güzeli birlikte yapalım demek için, hukuk devleti yara almasın, adalet yerini bulsun demek için, demokrasiyi ilerletelim, geriye götürmenin kimseye faydası yok demek için, kadınlar ölmesin, katillerle mücadelemiz sürsün demek için, çocuklar istismar edilmesin, işçiler sömürülmesin, hak yerini bulsun, çevre korunsun demek için mücadele ediyoruz. Barolar; bir dernek, sendika olmayıp kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Şayet bizler bölünürsek; adalet kaybolur. Unutulmasın ki; mücadelemiz, bağımsız savunma ve bağımsız yargı içindir. Bu mücadeleyi sonuna kadar hep birlikte sürdüreceğiz” diyerek sözlerine son verdi.

Açıklamanın ardından Muğla Baro üyeleri baroların bütünlüğüne sahip çıktıklarını belirterek oturma eylemi yaptılar. Yaklaşık 2 saat süren oturma eylemine CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Muğla Tabip Odası, Menteşe Kent Konseyi ve kendisi de avukat olan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ta destek verdi.

Editör: Gazete Muğla