Kavaklıdere’de 60 yıldır bakır ustalığı yapan Mehmet Ali Köroğlu ise bakırın yemek pişirmek için çok sağlıklı olduğunu belirterek, bakır kapların asla bulaşık makinesinde yıkanmaması gerektiğini söyledi.
Kavaklıdere'de 300 yıllık geçmişi olan bakırcılık mesleğinin yaşayan son ustalarından olan 60 yıllık bakır ustası Mehmet Ali Köroğlu, Çocukluğundan beri bakırcılık mesleğini yaptığını anlatarak, şunları söyledi:
“Atalarımızdan bize miras kalan mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Babalarımızda bakırcılık yapıyordu. Bakırı döverek şekil veren ustalardan ilçemizde az sayıda kişi kaldı. Bir süre sonra bu mesleği yapacak kimse kalmayacak. Biz ata mirası geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Natürel, otantik eserleri bakıra işleyerek müşterilerin istekleri doğrultusunda üretim yapıyoruz. Osmanlı dönemindeki mutfak eşyaları ile dekoratif olarak kullanılmış eserler üretiyoruz ve özellikle turistlerden yoğun ilgi görüyor. Muğla'nın turizm bölgesinde yer alması da bizim için çok büyük bir avantaj."
BAKIR KAPLAR YEMEK YAPMAK İÇİN SAĞLIKLI
Mehmet Ali Köroğlu, Teknolojinin gelişmesi ile bir süre unutulan bakır kapların, sağlıklı beslenmenin öneminin artmasıyla yeniden popüler hale geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Uzmanlar, bakır kapların suyu pozitif elektrikle yükleme özelliğine sahip olduğunu ve bu sayede bakteri barındırmadığını söylüyorlar. Bu konuda çok sayıda makale var. Bakır bardak, sürahi, tava ve tencere gibi ürünlerin kullanımıyla ilgili araştırmalar, bakırın son derece sağlıklı bir malzeme olduğunu ve bakteri barındırmadığını gösteriyor. Burada, dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Bakır kapların asla bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekiyor. Bulaşık makinesinde yıkanırsa bakır kabın kalayı zarar görüyor”