Muğla'da feci kaza! Genç sürücü hayatını kaybetti Muğla'da feci kaza! Genç sürücü hayatını kaybetti

Neval ÇOLAK- İçişleri Bakanlığı çekilecek araçlara ilişkin hususları açıkladı. Park yasağı olan yerlerde olan araçlar çekilecek, araç çekilirken sahibi gelirse ceza kesilecek ve aracı çekiciden indirilip teslim edilecek.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığına, Bakan Süleyman Soylu imzalı “Park Yasağı Uygulaması ve Araçların Çekilmesi” konulu bir genelge gönderdi.

Genelge kapsamında, trafikten sorumlu kuruluşlar ve görevlilerce standart bir anlayışla ve kanunun amacına uygun hareket edilmesi, araç sahipleri ve sürücülerin yanı sıra trafikte bulunan tüm yol kullanıcılarının haklarının istisnasız korunması, yaşanabilecek keyfi uygulamaların ve olumsuzlukların önüne geçilmesi konusunda hususlara dikkat edilmesi istendi. Bu hususlar şu şekilde; Belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay gibi yolcu taşıtlarının duraklarına 15 metre mesafede, yaya kaldırımı ve geçitlerine, okul geçitlerine, kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş ve çıkışlarına 5 metre mesafede, usulüne uygun olarak park etmiş araçların ikinci sıra yanına, kavşak içlerine ve kavşaklara, tünel girişlerine, köprü girişleri ve üzerine, yangın musluklarının bulunduğu yerlere 5 metre mesafede ve engelliler için ayrılmış park yerlerine park etmiş araçlar ile trafik düzeni ve genel güvenlik bakımından tehlike oluşturacak şekilde bulunan ve kaldırılması gereken araçlar çekilecek.

Aracın Çekilmesine Trafik Görevlisi Karar Verecek

İçişleri Bakanlığı’nın “Park Yasağı Uygulaması ve Araçların Çekilmesi” konulu genelgeye göre, çekme işlemi sırasında, aracın ihlalinden dolayı tescil plakasına gerekli cezai işlem uygulanacaktır. Aracın çekilmesine bizzat trafik görevlilerince karar verilecek ve refakatinde gerçekleştirilecek. Aracın plakası ve ihlal durumunu gösterecek şekilde görüntü kaydı alınarak bu kayıtların uygun ortamlarda muhafazası sağlanacak. Aracın çekiciye yüklenmesi esnasında çekilen aracın ve çevrenin güvenliğine dikkat edilecek. Araç çekiciye yüklendiği veya götürüldüğü sırada sürücüsünün gelmesi durumunda trafik idari para cezası karar tutanağı kendisine tebliğ edilecek, varsa yapılan masrafların (UKOME veya İl Trafik Komisyonları tarafından güncel belirlenen tarifeler üzerinden) makbuz karşılığında ödenmesi halinde sürücüsüne teslim edilecek.

İllerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından çekilen veya trafikten men edilen araçların muhafaza edildiği tüm otoparklar ile yapılan iş ve işlemlerin örnekleme usulü ile belirlenen en az %5’inin mevzuat ve genelge şartlarına uygunluğu açısından yılda en az iki defa denetletilecek. Mevzuatta ve genelgede belirtilen şartlara aykırılığın tespiti durumunda ilgililer hakkında işlem yapılacağı bildirildi. Yapılan çalışmalara ilişkin 4’er aylık dönemler (Ocak-Nisan, Mayıs-Ağustos, Eylül-Aralık) halinde belgeler doldurularak dönem bitiminde İçişleri Bakanlığı’na gönderilecek.

Araç Takibi “Polnet” Bilgi Sistemi İle Olacak

Çekilen araçların takibi yapılacak, yetkilendirilmiş ve ihlalin gerçekleştiği yere en yakın otoparka götürülerek muhafaza altına alınması sağlanacak. Aracın otoparka giriş yaptığı an itibariyle görevlilerce derhal “Polnet” bilgi sistemi trafik denetleme menüsü altındaki otopark bölümü kısmından veri girişi yapılacak. Uygun platformlarda kamuoyuna; “www.egm.gov.tr” adresinde yer alan trafik ve otopark Sorgulama modüllerinde otoparka çekilen araç sorgulama işlemlerinin yapılabileceği, araç sahiplerinin e-Devlet’te kaydı var ise elektronik posta adresinden duyurulacaktır.

Editör: Gazete Muğla