Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin sahillerin işgaline karşı “Denizler Halkındır” sloganıyla bu yaz itibarıyla yeni bir proje hayata geçireceklerini açıklamasının ardından Bakana bir destek CHP’li Datça Belediye Başkanından geldi.
Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Dünyaca Ünlü Datça Kumluk Plajı'nda faaliyet gösteren esnafın sahili işgal eden masa, sandalye ve şezlongları geri çekmesi plajın ve yürüme yolunun daha kullanışlı hale gelmesi için harekete geçti.
Belediye Başkanı Kurt, uygulamanın Kumluk Sahili ile sınırlı kalmayacağına işaret ederek, şunları söyledi:
"Sevgi Yolu altındaki sahil bölgesinde de aynı uygulamaya geçilecek. Ortak akıl oluşturarak sorunları çözmeye ve ilerlemeye çalışıyor, işbirliği yapıyoruz. Yapılan son düzenlemeyle, plajdaki masalar saat 18:00'e kadar denizden işletmenin kıyıya olan mesafesinin yüzde 50'si kadar içeride tutulacak, Kumluk Plajı'nın yürüme yolunda bulunan masalar ise tamamen kaldırılacak. Bu uygulama, gündüzleri plajın tamamen halka açık olmasını sağlarken, akşamları işletmelerin hizmet vermesine olanak tanıyacak.”
Kumluk Sahili’nde ve Sevgi Yolu altında kalan bölgede gündeme gelen ve önümüzdeki günlerde Datça’daki sahillerde yaygınlaşacağı bildirilen uygulamaya göre, işletmelerin gündüz saatlerinde sahildeki masa, sandalye ve şezlonglarını belli bir mesafeye kadar geri çekeceği, akşam olunca yeniden önceki yerlerine koyarak müşterilerine hizmet vermeye devam edeceği öğrenildi.
Bu arada alınan karara bazı işletmelerin uymadığı ve masa, sandalye ve şezlonglarını sahile koymaya devam ettikleri gözlendi.
429 GÜNDÜR KIYI NÖBETİ TUTUYORLAR
Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt'un hayata geçirdiği uygulama sonrasında açıklama yapan Şezlongsuz Datça İnisiyatifi, şu ifadelere yer verdi:
“Muğla’nın Datça ilçesinde vatandaşların kıyıları kullanma haklarının ihlaline karşı 9 Mart 2023’den beri mücadele ediyoruz (429 gündür) ve kıyı nöbeti tutuyoruz. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi gözümüzün önünde canlı-cansız varlıkların ortak yaşam alanları olan kıyılara el konulduğu ve ticarileştirildiğini görüyor ve başından beri buna karşı her türlü baskı ve yıldırmaya rağmen mücadelemize devam ediyoruz.
Vatandaşların kıyılardan ücretsiz yararlanmasını düzenleyen Anayasa’nın 43’üncü maddesi ve Kıyı Kanunu’nun 5’inci maddesi çok önemli. Kıyıların kullanımında kamu yararının öncelikli olduğu ve kıyılara ulaşımın bir bütün olarak engellenemeyeceği hükümleri ortadadır ve bu doğrultuda kıyılar hiçbir şart altında kiralanamayacağı, özel-mülkleştirmeye konu edilemeyeceği açıktır. Ticarileştirmenin ve kıyıların bir bölümünün hala işgal altında olduğu bu modeli kabul edilemez buluyoruz.
KUMLUK SAHİLİNDE DOĞAL YAPI BOZULDU
Kumluk Sahili’ndeki durumun çok vahim olduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kumluk sahilinde bulunan işletmelerin sahile verdiği tahribatla sahildeki doğal yapı tamamen bozulmuştur ve bu yasaya göre suçtur. Doğal yapıyı koruması gereken kurumlar bu durumu görmezden geliyorlar. Datçalılarla birlikte ilk günden itibaren kıyı ekosistemini koruduk ve kıyıların özgürleştirilmesini savunuyoruz. Bu konuda mücadelemizden geri adım atmayacağız. Kıyılar canlı ve cansız ortak varlığımızdır. Kıyılar ticarileştirilmez”
SAHİLLERDE İŞGALİ HAVADAN VE KARADAN TESPİT EDİYORUZ
Muğla Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği Müdürü Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin “Ne kadar kaçak, işgal varsa, vatandaşın denize ulaşımını engelleyecek ne varsa temizliğe başlıyoruz” talimatı sonrasında sahillerde temizliğe Turizm Cenneti Bodrum’dan başladıklarını anlatarak, şunları söyledi:
“Bakanımızın açıklamaları, Valimiz Sayın İdris Akbıyık’ın talimatları sonrasında Muğla’mızın gözde turizm merkezleri olan Bodrum, Marmaris, ve Fethiye Milli Emlak müdürlerimiz ile benim başkanlığımda bir toplantı yaptık. Toplantıda, “Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Yer Alan, Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altında Kalan Alanlardaki Kaçak Yapılar ile Mücadele Kapsamında” yapılacak çalışmaları ele aldık. Ekiplerimiz bakanımızın açıklamaları sonrasında Muğla’mızın sahillerini karış karış tarayarak, kaçak iskele, izinsiz yapı ve kıyı işgallerine tespite başladı. Yapılan değerlendirmeler sonrasında “İmar kanunu kapsamında kaçak yapılaşma, izinsiz kullanım ve uygulama” denetimi gerçekleştirildi. Turizm sezonu öncesinde Muğla’mızın farklı ilçelerinde denetimlere hız verdik. Yapılan denetimlerde havadan drone ile sahada ise ekiplerimiz tarafından tespit edilen kaçak yapılaşmalar, izinsiz iskele, ve beach adı altında 2024 yılında yapılan tüm kaçak yapıları yıkıyoruz.
Denetimlerimizde özellikle tespit edilen kaçak yapılaşma, izinsiz kullanım ve sahillerde işgal girişimlerine bakıyoruz ve tespitler sonrasında gerekli uyarılarımıza ve verilen süreye rağmen gereğini yapmayan işletmelere ait kaçak yapıları yıkılıyor”
DRONE TESPİT ETTİ, EKİPLER YIKTI
Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Ekipleri, Muğla’nın önemli turizm merkezlerinde kaçak yapı ve sahil işgalleri ile ilgili denetimlerini hızlandırdı. Ekiplerin yaptığı denetimler kapsamında bugüne kadar Turizm Cenneti Bodrum’un farklı bölgelerinde drone ile havadan ve ekipler tarafından karadan kaçak olduğu tespit edilen 30’dan fazla kaçak iskele ve ahşap yapının yıkımı iş makineleri yardımı ile gerçekleştirildi.
KAÇAK YAPI TESPİTLERİ TURİZM MERKEZLERİNDE YOĞUNLAŞTI
Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Ekiplerinin Muğla’nın önemli turizm merkezleri olan Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça, Akyaka, Göcek, Ölüdeniz, Dalyan ve Köyceğiz’de kaçak yapı ve sahil işgalleri ile ilgili denetimlerini hızlandırdığı ve hafta boyunca havadan ve kardan kaçak yapılarla ilgili denetimlerin süreceği öğrenildi.
Ekipler tarafından tespit edilen kaçak yapı ve iskelelerin sahipleri verilen süre içerisinde kaldırmazsa söz konusu kaçak yapıların Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Ekipleri tarafından yıkılacağı öğrenildi.
KIYILAR HALKINDIR” EYLEMLERİ…
Türkiye’nin dört bir yanında mücadele eden kıyı hareketleri birleşerek “Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı” kurdular ve 18 Mayıs’ta 17 ilde eş zamanlı olarak “Kıyılar Halkındır Eylemi” düzenlediler. Dünyaca Ünlü Sakin Kent Muğla Akyaka, Datça, Göcek, Bodrum ve Fethiye’de düzenlenen eylemlere katılanlar, “Şezlongunu Al Başına Çal”, “Kıyılar Halkındır” sloganları atarak, “Azmağın Kırmızı Çizgisi Kıyı Kenar Çizgisi”, “Kıyılar Halkındır Engelleri Kaldırın”, “Kıyılarda Şezlong İşgaline Son”, “Kıyı Kanunu Uygulansın Sahillerde İşgaller Son Bulsun” yazan pankartla taşımışlardı.
Sahil ve plajların özel işletmelere devriyle halkın ücretsiz denize girme hakkından yoksun bırakıldığı gerekçesiyle Yunanistan’da başlayan ‘Havlunu al da gel’ hareketi gibi aylardır seslerini duyurmaya protestocular, “Kıyılar Halkındır Yazan” pankartı sahile serdiler. Kıyıların halkın olduğunu haykırarak, Turizm Cenneti Muğla’nın Akyaka, Bodrum, Marmaris, Datça, Fethiye ve Göcek’teki plajların vatandaşa ücretsiz açılmasını talep etmişlerdi.