İlk olarak Köyceğiz ilçesinde İller Bankası tarafından finanse edilen bisiklet ve yaya yolu projesini inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan'dan proje hakkında bilgi aldı.

İlçe girişinde yapılan yolda incelemelerini tamamlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, daha sonra çocuklar ve protokol üyeleri ile bisiklete bindi, yolda yürüyüş yaptı.

İncelemelerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve beraberindeki heyet Köyceğiz Belediyesi’ni ziyaret etti.

Daha sonra Marmaris'te yanan alanlarda incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, burada yangından zarar gören ve TOKİ tarafından yapımı devam eden evlerde incelemelerde bulanarak, vatandaşlarla bir araya geldi.

“AFETZEDE VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA OLDUK”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Köylümüzün, vatandaşımızın bir ihtiyacı, talebi var mı yerinde tespit etmek üzere Muğla’mıza geldik. Köyceğiz’de başlayan, yine Marmaris İçmeler, akabinde Ula ve Dalaman ilçelerimizde ziyaretlerde bulunacağız. Vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz ve yangın sürecindeki söz verdiğimiz işlerin son durumunu yerinde bir bir görme fırsatına erişeceğiz. Biliyorsunuz her yangın afetinde olduğu gibi her sel ve deprem afetinde olduğu gibi biz seferberlik ruhuyla, şuuruyla daha önce Malatya’da, Elazığ’da, Kastamonu’da, Bartın’da, Rize’de ne yaptıysak, İzmir’de nasıl vatandaşımızın yanında yer aldıysak, Antalya’mız ve Muğla’mız için de yangın afeti sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde Valimizle, Milletvekillerimizle, Bakanlıklarımızla birlikte hemen afetzede vatandaşlarımızın yanında olduk. Mahalle, mahalle, köy, köy yangından zarar gören neresi varsa oralara gittik. Muhtarlarımızla, vatandaşlarımızla görüştük ve onların ihtiyaçlarını giderebilmenin gayreti içerisinde olduk. Bu çerçevede bir yıl içerisinde yanan evlerinin yerlerine yenilerini yapacağımızın sözlerini verdik ve bu çerçevede yaklaşık 290 bağımsız bölümden oluşan konutuyla, ahırıyla, deposuyla vatandaşlarımızın yangından zarar gören yerlerinin yapım sürecini başlattık ve az önce de bir tane evimizi ziyaret ettik. Vatandaşımızın mutluluğuna şahit oluyoruz. Söz verdiğimiz gibi bir yıl içerisinde teslimlerini yapacağız” dedi.

Bakan Murat Kurum, “Tabi bunun dışında yine köylerimizin alt yapılarında, kanalizasyonlarında, içme sularında, spor sahalarına da ihtiyaçları var. O ihtiyaçlarına ilişkin de muhtarımızın, vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda valiliğimizle, yine milletvekillerimizle birlikte bu süreci yakinen takip edeceğiz ve bir fiil bu eksiklikleri giderilmesi sürecini yürüteceğiz. Tabi yanan kısımların bazı bölümleri de biliyorsunuz Özel Çevre Koruma Bölgeleri ve SİT alanlarından oluşuyor. Bu alanlara ilişkin de sadece üst yapıda değil tabiatta da rehabilitasyonu, bilim insanlarımızın verdiği görüşler doğrultusunda yapıyoruz. Yeni ağaçlarımızın dikimi, yine buradaki ekolojik yaşamın yeniden canlandırılması, bitkisel yaşamın yeniden canlandırılması, buradaki yaban hayatının korunabilmesi adına da çalışmalarını yine bakanlığımız bünyesinde Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüz ile birlikte yürütüyoruz. İnşallah bu afetten zarar gören vatandaşlarımızın yarasını en kısa sürede saracağız. Her afette olduğu gibi yine yangın afeti sebebiyle de Muğla’mızın yanında olacağız ve sözlerimizi tutmaya devam edeceğiz. Ben bu afetten dolayı tekrar Muğla’mıza ve Antalya’mıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum.” dedi.

İÇMELER KÖRFEZİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Osmaniye mahallesi ziyaretinin ardından İçmeler körfezinde incelemelerde bulundu.

Marmaris ziyaretinin ardından Ula İlçesine gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ula Belediyesi tarafından düzenlenen toplu iftar programına katıldı.

Vatandaşlarla iftar yapan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, buradaki konuşmasında, Muğla'da olmanın, o dev alevler arasında birbirine sarılmış kardeşler olarak yeniden buluşmanın kendisine apayrı bir duygu verdiğini söyledi.

O günlerde yangının külleri arasında olduklarını hatırlatan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yüzümüzde yangının isleri ve korkusu vardı. Bugün hamdolsun artık, Muğla'nın yaralarını sarıyoruz. Acıyı, mutluluğu paylaşan kardeşler olarak bugün de yine birbirimize sımsıkı sarılıyoruz. Sizlerle birlikte olmaktan, yeniden kucaklaşmaktan dolayı çok mutluyum. Allah hepinizden razı olsun." dedi.

“1980 KONUT ÜRETİYORUZ”

Muğla'da bugüne kadar TOKİ eliyle toplam yatırım değeri 4.2 milyar lira olan 3 bin 355 konut ile onlarca sosyal donatının yapımının tamamlandığını belirten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "317 milyon liralık 110 konut ile 130 ahır, DSİ Sulama projesi, Tapu ve Kadastro Hizmet Binasının yapımına devam ediyoruz. 150 bin sosyal konut projemizle Kavaklıdere, Fethiye, Köyceğiz, Merkez, Milas ve Seydikemer'de 1980 konut üretiyoruz. Yine kentsel dönüşüm projemiz kapsamında Menteşe ilçesinde Ata Küçük Sanayi sitesini de şehrin dışına taşıyoruz. Muğlalı esnaf kardeşlerimiz için 1 milyon metrekare büyüklüğündeki alanda toplam bin 550 yeni dükkan yapıyoruz. Yeni sanayi sitemizin içerisinde okuldan, restoranlara, spor alanlarından otele kadar her türlü imkan yer alacak. Muğla'da toplam büyüklüğü 935 bin metrekare olan 5 millet bahçesi projemizi TOKİ eliyle yürütüyoruz. Yatağan'da çalışmalarımız devam ediyor. Seydikemer, Dalaman, Akyaka ve Köyceğiz millet bahçelerimizi de çok yakında fidanları ile buluşturuyoruz. Tüm projelerimiz Muğlalılara, milletimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun." dedi.

İftar programının ardından Ula Belediyesi’ni ziyaret eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, burada Yatağan, Kavaklıdere, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Seydikemer belediye başkanları ile bir araya geldi.

Belediye programının ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ula İlçesinde ikamet eden Ali Çoban’ı evinde ziyaret etti.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Menteşe İlçesi Kafaca Mahallesi'nde hayvan foseptik çukurunda oluşan gazdan zehirlenerek hayatını kaybeden İlkay Altındal ve Tuncay Altındal kardeşler ile Taner Karaçin ve Kenan Can'ın ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.

Taziye ziyaretlerinin ardından Menteşe Uluslararası Gençlik Merkezi’ne gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, burada gençlerle bir araya gelerek sorularını yanıtladı.

Muğla TEK Koleji Rusya’da Türkiye’yi temsil edecek Muğla TEK Koleji Rusya’da Türkiye’yi temsil edecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a Muğla ziyaretinde, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcıları Mehmet Emin Birpınar ve Fatma Varank, AK Parti Muğla Milletvekilleri Yelda Erol Gökcan ve Mehmet Yavuz Demir, MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, TOKİ Başkanı Ömer Bulut eşlik etti.

Editör: Gazete Muğla