Muğla‘nın Yatağan İlçesinde Stratonikeia antik kentini gezdikten sonra Polgün Şirketine ziyarette bulunan Bakan  Kacır sonrasında Muğla Ticaret Borsasında Geka Projeleri Açılış Törenine katıldı. Açılışa Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık ve GEKA genel sekreteri Ümit Gülyağı, AK Parti Muğla İl Başkanı Haluk Laçin MHP İl başkanı Burak Demirel ve çok sayıda partili katıldı.

Açılışta konuşan Bakan Kacır şu ifadelere yer verdi:

“Güney Ege Kalkınma Ajansı Projeleri Toplu Açılış töreni vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum. Tarihinde kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, eşsiz coğrafyasıyla, deniziyle, sıcak insanıyla Ege’nin kıymetli incisi Muğla’da sizlerle hemhal olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Likya Yoluyla, Bodrum Kalesiyle, yeşil ve mavinin buluştuğu koylarıyla, Akyaka ve Azmak Nehirleriyle, Kelebek Vadisiyle, Saklıkent Kanyonuyla Dünya’nın önde gelen turizm merkezleri arasında yer alan Muğla bizler için müstesna bir yere sahiptir.   Bugün tarımdan, kültür turizme, el sanatlarından su sporlarına, deniz taşımacılığından apiterapik ürünlere geniş yelpazede 10 yeni projenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Muğla’nın ekonomik kalkınmasına değer katacak projelerin şehrimize, Muğlalılara ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum”

Milli Gelirimiz 22 yılda 236 milyar dolardan, 1.3 Trilyon dolara çıktı

Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz son 22 yılın güçlü zemininin üzerinde, Türkiye Yüzyılı’na daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye hedefiyle adım attı.  Bu hedefe ulaşmak, geleceğe istikamet vermek adına çok çalıştık, azim ve gayretle durmadan, yorulmadan emin adımlarla yürüdük.  Planlı ve sağlam temelli politikalarla, uzun vadeli vizyon hedeflerle, istikrarlı projelerle hayalleri gerçek, imkansızı mümkün kıldık…  Milli gelirimizi son 22 yılda 236 milyar dolardan 1,3trilyon dolara çıkardık.  Kişi başı milli gelirde 15 bin doları yakaladık. Planlı sanayi alanları, nitelikli insan kaynağı ve güçlü lojistik bağlantılarıyla ülkemizi küresel üretim üssü konumuna taşıdık. Adeta sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ve yenilik altyapımızla teknoloji geliştiren ve ihraç eden ülke haline geldik.  Bakınız 2002 yılında yalnızca 10 milyar dolar olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız, geçtiğimiz yıl 101 milyar dolara ulaştı.

Kkkk 2025 03 22T151522.344

Artık; Kendi, SİHA’larıni, eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını, uydularını geliştirebilen ve üretebilen bir ülkeyiz.

Milletimizin 60 yıllık yerli otomobil hayalini elektrikli ve akıllı aracımız Togg’la gerçeğe dönüştürmüş bir ülkeyiz. Elbette bu kazanımlarla yetinmeyeceğiz. Ülkemizi Türkiye Yüzyıl’ında daha büyük, daha güçlü, refahı yurt sathına daha dengeli yayılmış ve topyekun kalkınmış bir ülke konumuna taşıyacağız. İşte bu anlayışla, sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 81 ilimizi yeni eser ve hizmetlerle ilmek ilmek dokuyoruz.  Başlattığımız yerel kalkınma seferberliğiyle şehirlerimizin sahip olduğu birikimi, zenginliği, nitelikli insan kaynağını kendi kimliğiyle münhasır şekilde harekete geçiriyoruz.  Muğla’mız da yürüttüğümüz kalkınma seferberliğinden en güçlü şekilde nasibini alıyor.

Sakar'da Otobüs Kazası Sakar'da Otobüs Kazası

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, yatırım teşviklerimizle, sanayi alanlarıyla, KOBİ’lerimize sağladığımız imkanlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle Muğla’yı ihya ediyor, Muğlalılar için çalışıyoruz.

Son 22 yılda; şehrimizin yatırımlarla buluşması adına düzenlediğimiz 1.460 teşvik belgesi ile 221 milyar liralık sabit yatırımın ve 49 binden fazla istihdamın önünü açtık.

Muğla’da sanayinin çarklarının hızla dönmesini sağlamak adına Milas OSB’nin altyapı yatırımları için 178 milyon lira finansman sağladık.

Muğla’nın ekonomisinin, kalkınmasının, taşıyıcı sütunlarından KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz.

22 yıl öncesinde şehrimizde KOSGEB desteklerinden faydalanan KOBİ sayısı bir elin parmaklarını geçmezken KOBİ’lerin hamisi kurumumuz bugüne kadar 16 binden fazla KOBİ’mize 2 milyar lira destek sağladı.

Muğla’da üretim altyapısını inovasyonla güçlendirmek veteknoloji girişimlerinin gelişimini destekleyecek bir zemin hazırlamak için şehrimize teknopark ve Ar-Ge merkezi kazandırdık.

TÜBİTAK destek programlarımızla son 22 yılda 328bilimsel projeye ve 2.087 bilim insanına 1 milyar lira destekte bulunduk.

Elbette Muğla’nın kadim zenginliklerini, binlerce yıllık birikimini de unutmadık…

Şehrimizin 37 adet yerel değerini, yöresel lezzetini tescilleyerek hem tüketicimizi hem de üreticimizi koruma altına aldık.

Güney Ege Kalkınma Ajansımız eliyle kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın yürüttüğü 359 yerel kalkınma odaklı projeye 758 milyon lira kaynak aktardık.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında dezavantajlı grupları ekonomik hayata kazandırma dönük 11 projeye 47,5 Milyon lira destek sağladık”

10 Yeni Projenin Toplu Açılışını Yaptı

Bakan Kacır, Güney Ege Kalkınma Ajansının destekleriyle toplam 139 milyon lira proje büyüklüğüne sahip 10 eseri Muğla ile buluşturduklarına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Muğla’ya arıcılık tesislerinden, kooperatif ürünleri desteğine, doğa sporlarından deniz turizmine, deniz taşımacılığına bir dizi yeni projeyi kazandırıyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz projelerle; Dünya çam balı merkezi Muğla'mızın apiterapik ürünlerde de bir marka şehir haline gelmesini, katma değerli arı ürünlerin ticarileştirilmesini ve arıcılıkta bilim ve teknoloji odaklı bir dönüşümün başlamasını sağladık. Kadın, genç istihdamı ve dezavantajlı bireylerin iş gücüne katılımını sağlayan yeni iş modelleri oluşturduk.

Mevcut turizm destinasyonlarımızda gerçekleştirdiğimiz renove ve sosyal donatı projelerimiz ile şehrimizin ören yerlerinin ziyaretçi sayısını artırdık.

Özellikle spor ve macera turizminde şehrimize dinamizm katacak alternatif turizm alanları oluşturduk.

Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe aldığımız 2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimizde Muğla’mızı rekabetçi iller kategorisinde konumlandırdık.

Şehrimizde ekonomiyi canlandıracak; üretim, istihdam, tarım, turizm, sosyal donatı alanlarındaki vizyon projelerimizi belirledik.

Muğla’da tarımsal üretimi gençler için cazip hale getirecek, kooperatifleşmeyi teşvik ederek yenilikçi tarım uygulamalarını yaygınlaştıracağız.

Dijital teknolojiler ve akıllı uygulamalarla verimliliği artıracak, katma değerli üretimi güçlendirecek ve araştırma altyapısını geliştirerek sektörde sürdürülebilir büyümeyi destekleyeceğiz.

Şehrimizin sahip olduğu eşsiz turizm potansiyelini ortaya çıkarmak adına destinasyon yönetimini güçlendirerek turizm çeşitliliğini artıracağız.

 Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız” kapsamında deniz araçları, fitokimyasal bileşen ve deniz suyu arıtma sistemleri üretim ile mermer atıkları mikronize kalsit tesislerini Muğla’mıza kazandırmayı hedefliyoruz. Şehrimizi inşallah önümüzdeki dönemde daha fazla eser ve hizmet ile donatacağız. Ege’nin incisini Türkiye Yüzyılında yeni projeler ile taçlandırmayı sürdüreceğiz.

Kkkk 2025 03 22T151615.812

Açılış da konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

Muğla’mızın sahip olduğu bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek, üretimi arttırmak, kırsal kalkınmayı desteklemek ve ticaret altyapımızı güçlendirmek için Zat-ı Alinizin de desteği ile kararlı adımlar atılmaktadır. Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından hayata geçirilen 10 projemiz desteklenmektedir.

 Muğla’mız turizm kadar tarımla da öne çıkan bir şehir. Tarımda özellikle çam balı, kültür balıkçılığı, zeytincilik ve tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliğinde büyük bir üretim kapasitemiz mevcut. Tarımdan turizme, sanayiden girişimciliğe ve teknolojiye kadar geniş bir yelpazede hayata geçirilen projelerle hem yerel ekonomimiz güçlendirilmekte hem de istihdama katkı sunulmaktadır. Yaklaşık 1,5 milyon kovan varlığı ile ilimiz, çam balı üretiminde birinci sırada yer almaktadır.  66 bin hektar ormanlık alanda çam balı üretimi yapılmaktadır. Dünya çam balı üretiminin yüzde 90-95’i Türkiye’de, Türkiye çam balı üretiminin de yüzde 75’i Muğla’dan karşılanmaktadır.

 Bu potansiyelimizden hareketle GEKA desteği ile arıcılığın başkenti Muğla’mızda kurulan Apiterapi Ürünleri İşleme Merkezi Güdümlü Projesi ilimizin Apiterapi Merkezi haline gelmesi açısından oldukça önemlidir. Proje ile yüksek katma değerli apiterapik ürünlerinin üretimi ve pazarlaması böylelikle arı ürünleri ihracatının arttırılarak ilimiz ve ülkemiz ekonomisine daha çok katkı sağlanması hedeflenmektedir. Muğla’mız yer üstü zenginliklerinin yanında yer altı zenginlikleri ile de dikkat çekmektedir. Madencilik özellikle de mermercilik sektöründe ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.

İlimiz, sahip olduğu mermer ve doğal taş rezervlerinin yanı sıra diğer yer altı maden zenginlikleriyle de ön plana çıkmaktadır. İlimiz genelinde 185 mermer işleyen fabrika ve işletme, 130’a yakın mermer ocağı bulunmaktadır. Muğla’dan 60 ülkeye ihracat gerçekleştirilmekte, sektörde 10 binden fazla kişi istihdam edilmektedir. Son yıllarda ilimiz sanayisini gelişimini ve yatırım süreçlerini hızlandırmak, aynı zamanda sanayileşmeyi planlı hale getirmek ve çevresel etkilerin kontrol altında tutulması amacıyla organize sanayi bölgesi projeleri hayata geçirilmektedir.

 Bu kapsamda Milas Organize Sanayi Bölgesinin Altyapı çalışmaları tamamlanmıştır. Parsellerin ruhsat ve inşaat çalışmaları devam etmektedir. Yatağan’daki mermer işlemelerinin yoğunluğu nedeniyle bu bölgenin ihtiyacı olan Kafacakaplancık mevkiinde Yatağan Mermercilik İhtisas OSB kurulması projesi için Tarım ve Orman Bakanlığımızdan 200 hektarlık alan için talep işlemlerimiz devam ediyor. Yerkesik Mahallemizde OSB kurulması için toplam 50,4 hektar alanın hazine adına tescili yapılmıştır. OSB hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

Muğla'mızda 21 adet küçük sanayi sitesi bulunmaktadır. 8 sanayi sitemiz zamanla konut alanı içerisinde kaldığından tam doluluğa ulaşıldığından ve genişleme alanı bulunmadığından taşınması gereklidir.  Menteşe Ata Karma Sanayi Sitesi kooperatifi mevcut sanayi sitesinin planlı sanayi alanlarına taşınması kapsamında Akkaya mahallesinde 280 işyeri kapasiteli sanayi sitesi yapımı için TOKİ ile protokol imzalamıştır. 1. etabı çok kısa bir sürede tamamlanacak olan projenin 2. etabı için TOKİ tarafından yer tespiti yapılarak kamulaştırma çalışmalarına başlanmıştır.

Hayata geçirilen bu projeler, Muğla’mızın güçlü potansiyelini en iyi şekilde değerlendirilmesi vatandaşlarımızın refah seviyesinin yükseltilmesi ve ilimizin marka değerinin arttırılmasına katkı sağlamaktadır.

Hayata geçirilen yatırımların yanında nitelikli insan gücü de kalkınmanın en önemli unsurudur. Bu anlayışla, ilimizde ara eleman ve nitelikli iş gücü yetiştirilmesi adına çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Gençlerimizin teknolojiye ve bilime olan ilgisini arttırmak, onları geleceğin mesleklerine hazırlamak için çeşitli eğitim programları yürütüyoruz.

Ayrıca Dene-Yap Atölyeleriyle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilim, teknoloji ve üretime yönlendiriyoruz. 2019 yılında ilk 12 il arasında faaliyetlerine başlayan Muğla DeneyapTeknoloji Atölyesi, 3. döneminde 320 öğrenciye eğitim vermeye devam etmektedir. Bu yıl Muğla Deneyap Teknoloji Atölyesine 10 bine yakın başvuru yapılmıştır.

Sadece 2024 yılında Muğla Deneyap Atölyesi'nden 4 takım, TEKNOFEST'te büyük bir başarı elde ederek finale kalmıştır. 2025 yılında TEKNOFEST’e Muğla’dan yapılan 4 bin 595 proje başvurusu gençlerimizin teknoloji ve inovasyon alanında gösterdiği ilgiyi ortaya koymaktadır.

Muhabir: BERİL BAŞ