SİNAN BOYACI - - Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Mustafa Nuri Ceyhan yaptığı yazılı açıklamada Kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde vücut direnci düşmeye başladığını ve korunmamız gerektiğini anlattı. Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.Mustafa Nuri Ceyhan “Bağışıklığın zayıflamasına ve hastalıklara karşı vücudun güçsüz kalmasına neden oluyor. Soğuk havanın tüm yurtta etkisini hissettirdiği bu dönemde, doğru ve sağlıklı beslenme vücut direncini arttırmada büyük önem taşımaktadır. Vücudun doğal savunma sistemi kişiyi hastalıklardan koruyan en iyi sistemdir. Bu yüzden bağışıklık sistemine önem verilmesi gerekmektedir. Bağışıklık sistemine yapabileceğimiz üç büyük iyilik, düzenli ve dengeli beslenmek, uykuyu ihmal etmemek ve düzenli egzersiz yani haftada en az 5 gün 30 dakikalık orta tempolu yürüyüşlerin bağışıklık sistemi için vazgeçilmez olduğunu da unutmamak gerekir” diye belirtti.
Ceyhan Sözlerine devam ederken Soğuk havalarda sağlıklı beslenilmeli, ideal ağırlığımızı korumalı, günde yaklaşık 2,5-3 litre su tüketmemiz gerektiğini söyledi. Ceyhan “ Soğuk havalarda sıvı tüketimi kadar meyve ve sebze tüketimine de önem verilmesi gerekmektedir. Günde 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu ile başlamanın hastalıklara karşı vücut direncini arttıracağı gibi, sabah kahvaltıda protein alınması, taze nane, maydanoz marul gibi yeşil sebzelerin tüketilmesi büyük önem arz etmektedir. Gün içerisinde 1 elma, bir avuç siyah çekirdekli üzüm yenilmesi, soğuk havalarda tüketilen 1-2 kuru incir,5 fındık veya 2 ceviz tüketilmesi kişiyi zinde tutacaktır. Et tercih edilmemesi durumunda yerine haftada iki kez ızgara balık tüketilmesi, haftada iki kez kuru fasülye, nohut veya barbunya gibi kuru baklagiller tüketilmesi de gerekli protein ihtiyacını karşılayacaktır. Kış mevsiminde vücut direncini arttıracak diğer besinler ise soğan, kefir, balık, turp, brokoli, ceviz, fındık badem gibi yağlı tohumlar ve bal örnek verilebilir” dedi.
Kışın Hastalıklardan Kendinizi ve Çevrenizdekileri Korumak İçin yapmamız gerekenler konusunda da bilgi veren Ceyhan, “ Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınınız, kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışınız, bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın, aksırma ve öksürme esnasında ağız ve burnunuzu kağıt mendille kapatınız. Kullanılan kağıt mendili çöpe atınız, mendil yok ise kolun iç yüzüne aksırıp ve öksürünüz, Ağız, burun ve özellikle kirli eller ile temas etmeyiniz, Ellerinizi su ve sabun ile yıkayınız, yıkayamadığınız durumlarda el dezenfektanı kullanınız,Yüzeyleri sık sık temizleyiniz,
Sık seyahat ediyor, kalabalık içinde bulunuyor ve kronik hastalıklarınız varsa grip aşısı yaptırınız”