Bağımsız Başkanın Başkanlığı Düşer…

MUSTAFA İNCİ Yerel seçim tarihi yaklaştıkça siyaset arenası kızışmaya başladı. Cumhur ittifakının adayı Mehmet Nil Hıdır, Millet ittifakının adayı Osman Gürün, Demokrat Parti’nin adayı Mehmet Kocadon ve bağımsız Behçet Saatcı 31 Mart tarihinde yapılacak olan seçimlerde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışıyor. Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi 1 Büyükşehir Belediye Başkanı. 13’ü ilçe Belediye Başkanı olmak üzere toplam 68 belediye meclis üyesinden oluşuyor…

***

31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde Muğla Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri aldıkları oylara göre CHP,Ak Parti, Demokrat Parti, İYİ Parti ve DSP’li belediye meclis üyelerinden oluşacak. Doğal olarak belediye meclisi partili üyelerin olacağı bir meclis. Bağımsız adayının partisi olmadığı için belediye meclis üyesi de doğal olarak olmayacak. Peki belediye meclisi olmayan bağımsız aday başkan olursa ne olur? Sorusu akıllara geliyor…

***

Bununla ilgili yasa çok açık. İçişleri Bakanlığında ki kanuna göre “ Meclis üye tam sayısı 68 olan meclisin salt çoğunluk en az 35 üyeyle toplanarak katılanların en az 18 çoğunluğu ile karar alması gerekir. Karar yeter sayısı 17’den az olamaz” yasa bunu söylüyor. Ancak bağımsız seçilecek başkanın bir tane dahi belediye meclis üyesi olmayacak. Dolayısıyla karar alması bir yana meclisi dahi toplamakta zorlanacak…

***

Tabi bağımsız başkan meclis toplantısında üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 35 üyenin katılımı sağlanmaz ise gün belirterek tekrar 3 gün içinde toplanmak üzere meclis tatil ediliyor. Meclis tatil edilince ne olacak? Bu durum işlerin zamanında yapılmaması anlamına geliyor. Gelecek toplantı üye tam sayısının dertte birinden az olmayan 17 üye sayısı yapılması gerekiyor. Ancak bu arada tekrar hatırlatayım bağımsız başkanın belediye meclis üyesi yok…

***

Şimdi gelelim işin püf noktasına. Belediye başkanının başkanlığı nasıl düşüyor. İçişleri Bakanlığı yasasına göre “ Belediye başkanınca meclise sunulan faaliyet raporunda ki açıklamalar, meclis üyelerinin 51 oyuyla yeterli görülmezse, yetersizlik kararıyla görüşmeleri kapsayan tutanak, meclis başkan vekili tarafından Valiliğe gönderilir. Vali dosyayı gerekçeli görüşüyle birlikte Danıştay’a gönderir. Yetersizlik kararı Danıştay’ca uygun görüldüğü taktirde belediye başkanı, başkanlıktan düşer…

***

Bu yukarda belirttiklerimin yanı sıra, meclis üye tam sayısının üçte biri oranında ki üyenin 22 imzasıyla belediye başkanı hakkında gensoru önergesi verilebilir. Gen soru önergesi, salt salt çoğunluk olan 35 üyenin oyu ile gündeme alınır. Gensoru önergesi karara bağlanmasında faaliyet raporu ile ilgili fıkraya göre işlem yapılır. Yani bağımsız belediye başkanın başkanlığı düşürülür…

***

Bağımsız adayının belediye meclis üyesinin olmayışı tüm bu sıkıntıları yaşatacaktır. İşte bu yüzden siyasi partiler belediye meclis üyesi adayları çıkartıyor. Belediye meclis üyeleri siyasi partiler için bu yüzden çok önemlidir. Belediye meclis üyeniz yok ise o meclisten iş çıkartmayı bir yana bırakın başkanlık koltuğunu bile koruyamazsınız….