Yeni düzenlemeyle, banka ve elektronik ödeme kuruluşlarının, kişilerin çipli kimlik belgelerini doğrulamadan hesap açamayacağı belirtildi. Ayrıca, yüz görüntüsü ATM güvenlik kamerası tarafından tespit edilemeyen kişiler, ATM’lerde işlem yapamayacak. Yeni düzenleme ile Türk vatandaşlarının en fazla üç, yabancıların ise bir mobil haberleşme hattına sahip olabilecekleri belirtildi.
Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yapılacak düzenlemeler, bankacılık ve bilişim sistemlerinde köklü değişiklikler getirecek. Bu düzenlemeler, özellikle bankacılık ve bilişim sistemi kullanılarak işlenen dolandırıcılık ve hırsızlık suçlarına odaklanacak. Ayrıca, ceza yargılamasında el koyma ile müsadereden kaynaklanan sorunların çözülmesine yönelik yeni düzenlemeler yapılması planlanıyor.
Suça karışan banka hesabı askıya alınacak
Bilişim sistemleri kullanılarak işlenen suçlarda, ilgili banka hesapları belirli bir süre askıya alınacak. Askıya alınan hesaplarda bulunan suça konu menfaatler, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 128. maddesinde belirtilen rapor alma şartı aranmaksızın el konulabilecek. El konulan suça konu menfaatlerin, suçtan zarar gören mağdura ait olduğunun tespit edilmesi durumunda, bu menfaat sahibine iade edilecek.
Çipli kimlik ile doğrulama
Yapılacak yeni düzenlemelerle, banka ve elektronik ödeme kuruluşlarının, kişilerin çipli kimlik belgelerini doğrulamadan hesap açamayacağı belirtiliyor.
Yüz görünmeyen ATM’de işlemlerini gerçekleştiremeyecek
Tespite elverişli yüz görüntüsü ATM güvenlik kamerası tarafından tespit edilemeyen kişiler, ATM cihazlarından işlem yapamayacak. Ayrıca, ATM güvenlik kamerası kayıtlarının en az 2 yıl süreyle saklanacağı vurgulandı.