Türk Hava Kurumu’nun 'Ateş Kuşları' adı verilen, 5'er ton su alma kapasitesine sahip uçaklarının orman yangınlarına havadan müdahale ederek, söndürme çalışmalarına destek olduğu açıklandı.
Türk Hava Kurumu Uçakları, Aydın'ın Didim ilçesindeki çıkan makilik yangınına müdahale eden Türk Hava Kurumu'na ait uçağın Bafa Gölüne düşmesi ile birlikte yeniden gündeme gelmişti. Bodrum Milas Havalimanında konuşlu THK Uçakları son 1 ayda bölgede çıkan yangınlara başarılı müdahale ile konuşulmaya başlanmıştı.

Saklı cennet :Bir tarafı Muğla'ya bir tarafı Burdur'a bağlı... Saklı cennet :Bir tarafı Muğla'ya bir tarafı Burdur'a bağlı...

UÇAKLAR 5 TON SU KAPASİTESİNE SAHİP
Türk Hava Kurumu’nun sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada iseTHK kayyum Heyeti Başkanı Vali Kemal Yurtnaç'ın bilgilendirmelerine yer verildi. Yurtnaç’ın Bodrum Milas Havalimanında görevli THK pilotları ile bir araya geldiği bilgisi verildi.
Vali Yurtnaç, orman yangınlarına karşı mevcuttaki uçakları faal halde tuttuklarını anlatarak şunları söyledi:

“THK'nın CL-215 tipi 5 ton su alma kapasitesine sahip uçaklarının, şu anda orman yangınları ile mücadelede görev yapan en büyük uçaklar . 'Ateş Kuşları'mız teknik ekibiyle görevde ve orman yangınlarında canla başla mücadele ediyorlar. CL-215 tipi yangın uçaklarımız standart 5 ton su alma kapasitesine sahip. Uçakların bakımlarını THK teknik birimimiz tarafından kendimiz yapıyoruz. TUSAŞ, uçaklarımızın malzemeleri tedarik ediyor, bizim teknisyenlerimiz tarafından da onarımları gerçekleştiriliyor. Uçaklarımızın bakımlarını dikkatle ve düzenli bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu sene orman yangınları bir anda başladı. Seferberlik şeklinde Orman Genel Müdürlüğü'nün koordinesinde çalışmalarımız yürütülüyor"

THK UÇAKLAR YANGIN RİSKİ OLAN BÖLGELERDE

iTHK kayyum Heyeti Başkanı Vali Yurtnaç, CL-215 tipi yangın uçaklarının sadece Bodrum-Milas bölgesinde değil, o bölgede orman yangınlarının çıkması muhtemel yerler de göreve hazır beklediğine işaret ederek şunları söyledi:
"Orman Genel Müdürlüğü tespit ediyor. Bizim uçaklarımız ancak havaalanından havalanabiliyor. O havaalanlarında bekletiliyor. Bir yangın olduğu zaman start verilecek ve direkt müdahale gerçekleştirilebilecek. Şu anda dünyada CL-215 tipi yangın uçakları, orman yangınlarında kullanılan en uygun, verimli ve rasyonel uçaklar"

THK'NUN 4 ATEŞ KUŞU SAHADA

Orman yangınları ve afetlerde en hızlı ve etkili şekilde görev alan Türk Hava Kurumu’nun 4 adet CL-215 tipi yangın uçağı 7/24 sahada göreve hazır bekliyor.
Aydın'ın Didim ilçesindeki çıkan makilik yangınına müdahale eden Türk Hava Kurumu'na ait uçak 1 hafta önce Bafa Gölü'ne düşmüş ve Uçakta bulunan 2'si pilot 3 kişi uçağın üzerine çıktığı, tekne marifetiyle kurtarılarak hastanede tedavi altına alınmıştı. Uçağın enkazı Jandarma SAK ekiplerince golün yüzeyine çıkartılmıştı.

Editör: Beritan Yücel