AŞIRI KAR HIRSI VE RANT İÇİN İŞÇİLER ÖLMEMELİ

Sakarya'daki havai fişek fabrikasında patlamayan malzemeleri imha etme işlemi sırasında yeni bir patlama olduğu haberini üzüntüyle öğrendik. Öncelikle patlama nedeniyle yaşamını yitiren vatandaşlarımıza, şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum.

Ekmek parası peşinde koşan 7 emekçi kardeşimizi de ilk patlamada kaybetmiştik. Daha bunun acısı dinmemişken, 3 askerimiz şehit oldu.

İlk patlama yaşandığında BBC Türkçe'ye röportaj veren, patlamada eşi Havva Çelik'i kaybeden, fabrikanın eski işçilerinden Salih Çelik, “Fabrikada sigara içiliyordu ve bunu şikayet ettiğim için dördüncü ayımda işten çıkarıldım. Burada genç çalışmıyor çünkü tedbir yok. Oraya ancak muhtaç olan biri gider. Ben de muhtaçtım. Kirada oturuyorum ne yapayım. Eşim orada çalışıyordu, ben inşaatlarda yevmiyeli çalışıyorum. Gündelikçi olarak. Benim oğlum askerden bu sabah geldi. Bu fabrikanın kaçıncı patlayışı. Her patladığından sonra isim değiştirilerek yeniden kurulmaz ki. Neden incelemiyorsunuz? Onlar sefasını sürer, biz bağıra bağıra ağlarız sadece. Ben şimdi çoluk çocuğum ile kalacağım evde. Benim yaramı kim saracak, hiç kimse. Bir düzen kurmuştum. Ben ne garibanlıklarla büyüdüm. Zar zor evlendim çoluk çocuk sahibi oldum bir yuva kurdum tam mutluluğu yakaladım derken mutluluğum gidiyor. Böyle adalet mi olur? Ben ne yapacağım şimdi” diye konuştu.

Neden incelenmedi?

Giden canların hesabı, yargı önünde mutlaka sorulmalı.

Gökyüzünü renklendiren, özel geceleri anlamlı kılan havai fişek bundan sonra şehitlerimizi ve 7 eve düşen ateşi hatırlatacak bizlere.

Şehit haberini aldıktan hemen sonra belediyeler, sosyal medya hesaplarından, hiçbir gösteri ve etkinliklerinde havai fişek kullanmayacaklarını kamuoyuna saygıyla duyurdu ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim, olayın akşamına özel bir kutlamadan yine havai fişek storylerini izledim şaşkınlıkla.

Ne de çabuk alışıyoruz!

17 Ağustos 2009'da Hendek ilçesine bağlı Çalıkuru köyündeki bir havai fişek fabrikasının fitil ünitesinde henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana gelmiş, çıkan yangında 1 kişi ölmüş, 32 kişi yaralanmıştı.

Yine aynı şekilde 2017 Haziran ayında Antalya'nın Alanya ilçesinde Alaaddin Keykubat Üniversitesi 2'nci mezunlarına yönelik düzenlenen törende bin 639 öğrencinin kep attığı sırada havai fişek gösterisi yapıldı. Yüzlerce kişinin izlediği gösteride atılan birçok havai fişeğin yere yakın patlaması sonucu 5'i hafif 9 kişi yaralanmıştı.

2018 Ocak ayında ise Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesinde bulunan havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 2 kişi yaşamını yitirmişti.

2003 yılında New York'ta yeni yıl kutlamasındaki havai fişek gösterisinde yaklaşık 2 bin kuşun panikten ve birbiriyle çarpışmaları sonucu ölmüştü. Bunlar gibi daha birçok örnek verilebilir.

Şubat 2018 tarihinde CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, havai fişek ve benzerlerinin yasaklanması amacıyla TBMM Başkanlığı'na yasa önerisi sunmuş, bu kadar zararı olan havai fişeklerin, doğaya ve canlılara kalıcı zararlar vermesi, 3-5 dakikalık görsel zevk için insanların ve diğer canlıların sağlığını tehdit ettiği için yasaklanması gerektiğini belirtmişti.

Yasa önerisi sonucu hakkında araştırmalarıma rağmen bir bilgiye ulaşamayınca, bizzat kendisiyle görüştüm. Demir, birçok kez kulis yapmasına rağmen, sunduğu yasa teklifini gündeme bile aldıramadığını, o dönemki AK Parti grup başkan vekillerine rica ettiğini fakat yine teklifin dikkate alınmadığını belirtti.

Neden bu yasa teklifi dikkate alınmadı?

İş sağlığı ve güvenliği konseyi yılda en az iki kere toplanmalı diye de ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum.

“Eğleneceğiz” diye işçiler ölmemeli.

Aşırı kar hırsı ve rant için işçiler ölmemeli.

Sadece gösteri amaçlı yapılan bu üretim hala devam eder mi?

Konuyu siyasallaştırmadan, “Havai fişeğe hayır” kampanyasının sonuç vermesini umut ediyorum.