Muğla Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Dursun, bir süredir tedavi gördüğü İzmir’de hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde (MSKÜ) görevli Hüseyin Dursun ile öğretmen Aylar Dursun çiftinin iki çocuğundan biri olan Zeynep Dursun’da, doğumdan hemen sonra adı konulamayan rahatsızlık tespit edildi. Doktorlar ilk önce, annenin hamileliği döneminde evlerinin üzerinden geçen yüksek gerilim hattından etkilenmiş olabileceğinden şüphelendi. Daha sonra Zeynep’e, genetik bir hastalık olan ve yakalananların ancak 30 yaşına kadar yaşayabildiği Kistik Fibroz teşhisi konuldu. Zeynep’in ise 15 – 16 yıl yaşayabileceği, tedavisinin mümkün olmadığı öne sürüldü. Anne Aylar Dursun, kızının tedavisiyle ilgilenmek için öğretmenliği bıraktı. Zeynep’in tedavisi, İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi’nde devam etti. Zeynep, önceki gün öğle saatlerinde yoğun bakımda fenalaştı. Öleceğini hisseden genç kız annesiyle babasına, ”Ben ölünce arkamdan ağlamayın. Ben gökyüzünden sizi hep göreceğim” dedi ve hayata gözlerini yumdu.

Zeynep’in cenazesi Muğla’ya getirildi ve Kurşunlu Cami’de öğle namazı kılındı. Baba Hüseyin Dursun, kızının vasiyeti üzerine metanetini korumaya çalışırken, annesi tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Zeynep’in okul arkadaşları da Kurşunlu Meydanı’nı doldurdu. Öğrencilerin birbirlerine sarılarak ağlayıp feryat ettikleri görüldü. Anne ve babayı yakınları, öğrencileri de birbirleri teselli etmeye çalıştı. Zeynep’in cenazesi, yüzlerce kişinin katıldığı cenaze namazının ardından Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi.

-Kistik Fibroz-

Metal yığınına dönen bu araçtan sağ çıktılar Metal yığınına dönen bu araçtan sağ çıktılar

Akciğer, pankreas, bağırsak, ter bezleri dış salgı bezlerinde görülen, otozomal resesif kalıtımlı bir gen hastalığı. Hastalık aynı anda solunum sistemi, sindirim sistemi gibi vücudun birden çok sistem ve organını etkileyebiliyor. Doğumla birlikte görülen hastalık, bu etkileme sonucu işlev bozukluklarına sebep oluyor.  Akciğerlerin temiz kalmasını sağlayan salgı bezlerinin ince ve akışkan olan sıvısını azaltan, balgam çıkarmayı güçleştiren, küçük hava yollarının tıkanmasına sebep olan hastalığa yakalananların en fazla 30 – 35 yıl yaşayabildiği belirtiliyor.

Mustafa İnci

Editör: Gazete Muğla