BERİTAN YÜCEL---Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ve koordinasyonuyla Güney Ege Kalkınma Ajansının yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek alan ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü “Köy Okullarında Akıllı Tarım Akıllı Arıcılık” Projesi lansmanı Olgunlaşma Enstitüsü’nde gerçekleştirildi. MAYBİR Başkanı Veli Türk gazetemize yaptığı açıklamada, bu projenin birçok açıdan arıcılık sektörüne faydalı olacağını, genç neslin teknoloji aracılığıyla arıcılığa yönelmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Muğla’daki paydaş kamu kurum ve kuruluşları ile gerçekleştirdiği proje lansmanına Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, MSKÜ Rektör Yardımcısı Artay Yağcı, Muğla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Osman Toprakçı, Muğla İl Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Veli Türk, Güney Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgür Akdoğan ve birçok kurum müdürü katıldı.
“Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık” projesinin Muğla’da ve 81 ilde büyük ses getireceğine, fark yaratan projelerden biri olacağını dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Muğla’nın öncü sektörleri ile mesleki eğitim ve üretim gücünü birleştirmeyi, atıl köy okullarının uygun alanlarında kurulacak yenilikçi uygulama atölyeleri ile üretime ve istihdama katkı sağlamayı amaçlandığını söyledi.
18 AY SÜRECEK PROJE 6 İLÇEYİ KAPSIYOR
Proje kapsamında araştırma, geliştirme ve üretim faaliyetlerini gerçekleştirmek adına ARGE (Araştırma Geliştirme) Köy Okulları Modeli ve ÜRGE (Üretim Geliştirme) Meslek Liseleri Modeli olmak üzere iki hizmet modelinin tasarlandığını söyleyen Emre Çay, “ARGE Köy Okulları Modeline 6 kapalı köy okulumuzu, ÜRGE Meslek Liseleri Modeline ise 3 meslek lisemizi dahil ettik. 18 ay boyunca sürecek olan projemiz, ilimiz genelinde yaygın bir etkiye sahip olup Fethiye, Seydikemer, Köyceğiz, Ula, Menteşe ve Milas olmak üzere 6 ilçemizi kapsamaktadır” dedi.
ÜRETİMDEN KOPAN GENÇLERE VE KADINLARA GELİR KAPISI OLACAK
Köylerde ve meslek liselerinde yeni kurulan ARGE ve ÜRGE merkezleri aracılığı ile daha katma değerli ürünler üretilerek önceden var olan pazar payının geliştirileceğini vurgulayan Emre Çay, “Sosyal destek alan ve üretimden kopan gençlerimize ve kadınlarımıza gelir kapısı ve kârlı bir ortaklığın içinde olma imkânı sağlanacaktır. Bu sayede ilimizin ve ülkemizin istihdam kapasitesi artmış olacaktır. Ayrıca projede yer alan geniş katılımlı birbirinden değerli ortak ve iştirakçilerimizle, kurumlar arası istihdama dayalı işbirliği sağlanmış olacaktır. Sonuç olarak ilimizdeki mesleki eğitim imkânlarını geliştirerek iş piyasasının taleplerine yönelik çalışmaların artırılması ve dolaylı olarak bölgesel kalkınmanın önemli argümanlarından biri olan istihdamın sağlanması yönünde kurumsal misyonumuzu daha da güçlendirmiş olacağız” diye konuştu.
“Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık” projesinin genç istihdamı için önemli olduğuna değinen GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, “GEKA’nın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ve koordinasyonuyla, Güney Ege Bölgesi’nde yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP), kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan proje, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlandı ve yürütülüyor. Biz projeden çok etkilenmiştik. Kurumların bir araya gelerek belli bir hedefe yönlendirmek gerçekten takdirle karşılanacak. Proje hem Muğla için hem mesleki eğitime hem de arıcılık noktaları üzerinde duruluyor. Mesleki eğitim konusu geçtiğimiz yıl ajansın önemli konularından biriydi. Önümüzdeki yıl 2022 yılında genç istihdamı kalkınma ajanslarının ana temalarından biri olacak. Bu projenin de tam genç istihdamı ile ilgili hayata geçmesi bizi daha çok heyecanlandırıyor” dedi.
GENÇLERİMİZ ARICILIĞA YÖNELECEK
MAYBİR Başkanı Veli Türk gazetemize yaptığı açıklamada, bu projenin birçok açıdan arıcılık sektörüne faydalı olacağını, genç neslin arıcılığa yönelmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi. Başkan Türk, “Gençlerimizi arıcılık işinin içerisine nasıl sokacağımız noktasında duruyoruz. Gençlerimiz genelde arıcılık harici teknolojik yönden önemsiyorlar. Hem mesleğimizin içerisine sokmak açısından önem verdiğimiz bir proje. Bu yöntemle yeni nesli üretimle, arıcılıkla buluşturacağız” dedi.
LAVANTA ÜRETİMİ BAL ÜRETİMİNE KATKI SAĞLAYACAK
“Köy Okullarında Akıllı Tarım ve Akıllı Arıcılık” projesi sayesinde lavanta üretiminde yaşanacak artışla bal üretiminin olumlu etkileneceğini vurgulayan Başkan Türk, “Yangın döneminde ciddi derecede bal ormanımız zarar gördü. Lavanta bitkisinin üretimi de yeni bal ormanlarının oluşturulması anlamına geliyor. Lavanta üretimi sayesinde arıcılığın önünün açılacağını düşünüyorum. Lavantanın balı çok kıymetli. Arıcılarımız için yeni alanların oluşması demek. Şuanda arılarımızı Isparta’ya götürerek sağıyoruz, Lavantanın yayılmasıyla Isparta’ya gitmemize gerek kaymayacak, Muğla’da bu işlemi uygulayabileceğiz. Bu yönden de önemli bir proje. MAYBİR olarak AR-GE’si bizde olacak. Sahada çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Arı çalınması noktasında sıkıntılıyız. Bu projenin teknoloji kısmında sensör geliştirilince arıcılık açısından önemli bir gelişme olacak. Pazar olarakta önemli bir proje” dedi.