31 Temmuz'da aralarında çıkan tartışmanın ardından anneannesini silahla rehin alarak öldüren Bedirhan Şener, "üst soya karşı kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından tutuklama kararıyla cezaevine gönderildi.
Başlangıçta adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Şener hakkında, akli dengesinin yerinde olmadığı yönünde şüpheler oluşmuştu. Ancak, nezarethanede yapılan adli tıp muayenesinin ardından, Bilkent Şehir Hastanesi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi'ne sevk edilen Şener, burada üç hafta süreyle gözlem altında tutuldu. Hastane raporunda, Bedirhan Şener'in cezai sorumluluğunu etkileyebilecek bir akıl hastalığının olmadığı, fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabildiği ve davranışlarını yönlendirebilme yeteneğine sahip olduğu belirtildi.
Bu raporun ardından, Şener'in akıl sağlığıyla ilgili herhangi bir neden ile suçtan sorumlu tutulamayacağına karar verildi. Ancak, yapılan tespitler ve toplanan deliller doğrultusunda, Bedirhan Şener, "üst soya karşı kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.