Bartın Ağır Ceza Mahkemesince Bartın Adliyesi'nde özel olarak oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ile taraf avukatları katıldı.
Adliye içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.
Duruşmada, kimlik tespitinin yapılmasının ardından iddianamenin özetinin okunması bekleniyor.
Öte yandan bazı müştekiler ile patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları sanıklara duruşma salonuna getirildikleri esnada tepki gösterdi.
Bartın Ağır Ceza Mahkemesince Bartın Adliyesi'nde özel olarak oluşturulan salonda görülen davayı takip eden Sağkan, gazetecilere, onlarca avukatın davayı takip ettiğini belirtti.
Sağkan, patlamanın kaza olmadığını savunarak, "Bu katliamdır ve bu katliamın tüm sorumluları yargı önünde hesap verinceye kadar, cezasızlık politikasının arkasına kimsenin sığınmadığından kamuoyunun tamamı tatmin oluncaya kadar hukuk mücadelesini yürütmeye devam edeceğiz." dedi.
Uzun yıllardır süregelen ihmaller sonucunda 43 işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Sağkan, müştekilerin acılarını paylaştıklarını dile getirdi.
Sağkan, "Şunu gördük ki, adaletin tecellisinden başka onların vicdanlarını bir nebze olsun tatmin edebilecek hiçbir unsur bulunmuyor. Tek talepleri var, bütün unsurlarıyla bu işin tüm sorumluları yargı önünde hesap versin." diye konuştu.
Adaletin tecellisi için burada olamaya devam edeceklerini vurgulayan Sağkan, yurttaşların, adaletin ortaya çıkartıldığını hissetmeleri için hukuk mücadelesi yürütmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Sağkan'a, Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır, Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün, İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ve Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu da eşlik etti.
Bartın Emek Platformu üyeleri adliyeye yürüdü
Öte yandan Atatürk Stadyumu önünde toplanan Bartın Emek Platformu üyeleri, duruşma öncesi adliye binasına kadar yürüyüş yaptı.
Patlamada vefat eden madencilerin isimlerinin yer aldığı pankartı taşıyan grupta bulunan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, adil yargılama olabilmesi için süreci sonuna kadar takip edeceklerini aktardı.
Bankoğlu, sorumlular tek tek yargılanana kadar bu işin peşini asla bırakmayacaklarının altını çizdi.
Açıklamaya, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, CHP İl Başkanı Selim Karakaş ile madenci aileleri de katıldı.
Süreç
Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. Bir işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022'de, bir işçi de patlamadan 173 gün sonra yaşamını yitirmişti.
Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.
Şüphelilerden TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural ile kartiyelerden (birkaç üretim ünitesinden oluşan ocak) sorumlu maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş ile emniyet mühendisi Şahan Kahraman "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan tutuklanmış; 4 şüpheliye adli kontrol hükümleri uygulanmış, şüphelilerden 3'ü çıkarıldıkları hakimlikçe, 9'u savcılık sorgularının ardından serbest bırakılmıştı. Bu şüpheliler arasında yer alan bir kişi hakkında da soruşturma sürecinde "takipsizlik" kararı verilmişti.
İddianamede, tutuklu sanıklar Özdemir, Ekmekci, Soylu ve Tural hakkında 42 kez "olası kastla öldürme" suçundan toplam 840 yıldan 1050 yıla kadar, 4 kez "olası kastla yaralama" suçundan da toplam 4 yıl 16 aydan 12 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Bu 4 sanığın iki suçtan toplam 844 yıl 16 aydan 1062'şer yıla kadar mahkumiyeti talebinde bulunulan iddianamede, diğer 4'ü tutuklu 19 sanığın ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor. (AA)