Aydın’ın Didim İlçesine bağlı doğal güzellikleri ile ünlü Akbük’te mermer ocağı açılmak isteniyor. Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mermer ocağı ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci (ÇED) başlattığını duyurdu.

Aydın’ın Didim İlçesine bağlı doğal güzellikleri ile ünlü Akbük’te mermer ocağı açılmak isteniyor. Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “GZ Madencilik” tarafından Aydın’ın Didim ilçesi Akbük mahallesinde açmak istediği mermer ocağı ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci (ÇED) başlattığını duyurdu.

ÇED Süreci Başlayan Projenin Faaliyet alanının konutlara 1.2 kilometre, Cemal Ergenekon Ortaokuluna 2.5 kilometre, Didim Hastanesi Semt Polikliniğine ise 3 kilometre mesafede bulunduğu ve ocak sahası içerisinde 18-19. Yüzyıla tarihlenen Armutçuk Tepesi Sarnıcının tapu kaydı beyan hanesinde "Korunması gereken taşınmaz kültür varlığı" olarak tescilli olduğu öğrenildi.

Önce Alacaklısını Vurdu: Sonra Canına Kıydı Önce Alacaklısını Vurdu: Sonra Canına Kıydı

Aydın-Muğla-Denizli 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında orman alanı olarak işaretlenen bölgedeki ocak sahasında ve etrafından maki, kızılçam ve zeytinlikler de yer alıyor. Yöre halkı projenin durdurulması için Kampanya başlattı. Başlatılan kampanyaya, ilk 1 saatte 2500 imza toplandı.

MERMER OCAĞINA KARŞI KAMPANYA BAŞLATTILAR

Bölge Halkı tarafından Change. Org. Türkiye’de başlatılan kampanyada, destek istenerek kampanyanın gerekçeleri şöyle sıralandı:

“Didim-Akbük'ün cazibe merkezi olma nedenlerinin bir tanesi insan sağlığına iyi gelen iklimi. İnsanlar KOAH, astım hastalarının Didim’e geldikten sonra sağlığına kavuştuğunu dile getiriyor. Bu üniversite araştırmaları ile de tescil edilmiş. Didim-Akbük'ün havasını böyle yapan ise bölgedeki devlet ormanları. Havası ve denizi nedeniyle tercih edilen lokasyonların en önemlilerinden birisi de Akbük.
Akbük, doğal güzelliği ve temiz havasıyla bilinen bir yer. Ancak, planlanan Mermer Ocağı Kırma-Eleme Tesisi, bu güzellikleri tehdit ediyor. Bu tesisin inşası, ormanların yok olmasına ve hava kalitesinin düşmesine neden olur.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, benzer tesislerin faaliyete geçtiği bölgelerde hava kalitesi insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek oranlara düşüyor.(TÜİK). Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, ağaçların insan sağlığı üzerindeki pozitif etkilerini belirtmiştir (DSÖ). Bu durumda Akbük'ün ormanlarını ve iklimini korumak sadece doğa için değil, aynı zamanda insan dahil tüm canlıların sağlığı için önemlidir.

Bu nedenle yetkililere sesleniyoruz: Lütfen Akbük'ün ormanlarına Mermer Ocağı Kırma-Eleme Tesisi yapmayın! Lutfen bu bildiriyi imzalayarak siz de bu çağrıya katılıp Akbük'ün doğasının korunmasına destek olun..”