Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeye göre, vatandaşlar adres değişikliği yaptıktan sonra 30 gün içinde aile hekimi değişikliği yapmazsa, ikametgahına en yakın ve uygun aile hekimine otomatik olarak kaydedilecek.
Aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması amacıyla yeni aile sağlığı merkezleri ve aile hekimliği birimleri planlanacak. Özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde sağlık hizmet planlamasına uygun şekilde otomatik aile hekimi kayıt değişiklikleri yapılacak ve bu birimlerde görev alacak aile hekimlerinin atamaları gerçekleştirilecek.
Daha Fazla Zaman, Daha Nitelikli Hizmet
Aile hekimi başına düşen hasta sayısının azaltılmasıyla, hasta-hekim iletişiminin güçlendirilmesi ve özellikle koruyucu sağlık hizmetleri başta olmak üzere tüm aile hekimliği hizmetlerinde hastalara daha fazla zaman ayrılması hedefleniyor. Bu sayede aile hekimliği hizmetlerinin kalitesinin artırılması amaçlanıyor.
Aile hekimi değişikliklerinde de düzenlemeye gidilerek, birimlere kayıtlı kişi sayısının belirli bir seviyede tutulması sağlanacak. Böylece hem aile hekimliği çalışanlarının haklarının korunması hem de vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminde herhangi bir aksaklık yaşanmaması planlanıyor. Bununla birlikte, mevcut uygulamada 3 ay olan aile hekimi değişiklik süresi 1 aya indirilecek.
7/24 Kesintisiz Sağlık Hizmeti
Yapılan değişiklikle birlikte, acil sağlık hizmetleri, adli işlemler ve defin ruhsatı gibi hizmetler entegre sağlık merkezlerinde daha sistemli ve etkin bir şekilde sunulacak.
Bu merkezler, 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verecek şekilde düzenlenerek vatandaşların sağlık hizmetine ulaşımı kolaylaştırılacak. Ayrıca, aile hekimliği birimlerinin yer aldığı ilçe devlet hastanelerine esneklik sağlanarak, aile sağlığı merkezlerinin ilçe merkezlerinde de konumlandırılmasının önü açılacak.
Yeni düzenlemeyle, aile sağlığı merkezlerinin açılması ve ruhsatlandırılması sürecinin hızlandırılması planlanıyor. Bunun yanı sıra, artık apartman gibi yaşam alanlarının içinde de aile sağlığı merkezleri kurulabilecek.
Kentsel dönüşüm ve imar düzenlemeleri nedeniyle taşınması gereken aile sağlığı merkezleri için de yeni çözümler getirilerek vatandaşların mağduriyet yaşamasının önüne geçilecek.
Aile Hekimliği Uzmanlarına Öncelik Tanınacak
Aile hekimliği uzmanlarının aile sağlığı merkezlerinde görev almasını teşvik etmek amacıyla, uzman doktorların boş olan her iki birimden birini öncelikli olarak seçebilmesine imkan sağlanacak.
Bu düzenleme ile birlikte aile hekimliği uzmanlarının sayısında önemli bir artış hedeflenirken, vatandaşların birinci basamak sağlık hizmetlerinde uzman doktorlarla daha sık karşılaşması ve sağlık hizmetlerine olan güvenin artırılması amaçlanıyor.