SİNEM KARAKAYA- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, istihdam, eğitim ve sosyal içerme projeleri, hibeler ve başvuru süreçleriyle ilgili Muğla’da bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği fonlarıyla yürütülen İstihdam Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı’nın birinci yıllık bilgilendirme toplantısı Demircioğlu Park Otel’de gerçekleştirildi.
İstihdam Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programına Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığından Hakan Yıldırım, Hasan Alper Sönmez, Ender Tan ve Tuba Kumral, yerel yönetimler, STK’lar üniversite, mesleki ve teknik okullar ile medya temsilcileri katıldı.
Bakanlığın merkez teşkilatıyla arasındaki iş birliği mekanizmalarının güçlendirilmesi ile operasyonun etki alanının genişletilmesinin hedeflendiği toplantıda, yerel aktörlere uygulanacak hibeler ve başvuru prosedürleri hakkında bilgilendirme yapıldı. İstihdam Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı’nın amacı, faaliyet, ilerleme ve kazanımlarla proje ve hibe uygulamalarının süreç ve sonuçları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek.
Programda açılış konuşmasını yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığından Hakan Yıldırım; “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2014-2020 yıllarını kapsayan ve uygulaması 2015 yılına kadar devam edecek istihdam, eğitim ve sosyal politikalar sektörel operasyonel programını yürütmektedir. Bu kapsamda insan kayaklarının geliştirilmesi ve özellikle istihdam, eğitim ve sosyal politik anlamda Türkiye’deki mevcut durum hakkında bilgi vermesi sosyo-ekonomik analizler içeren öncelik eksenlerinin aksiyonları ve müdahalelerini tanımlayan ana belgedir. Bu toplantıyla bu program çerçevesinde yürütülen projelerin ve hibelerin uygulama süreçleri ve sonuçları hakkında farkındalık arttırmayı hedefliyoruz” diyerek bakanlık hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Toplantını konusunun hem bireysel hem de toplumsal yaşamını doğrudan etkileyen bir bileşim olduğunu belirten Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan; “ İnsana onurlu bir yaşam sağlamak için herkesin ayrım gözetmeksizin beyannamede yer alan bütün haklardan ve özgürlüklerden yararlanabileceğini hüküm altına almıştır. Bugünkü toplantının konusu olan program kuşkusuz insanın hem bireysel hem de toplumsal yaşamını doğrudan etkileyen en önemli üç bileşeni birden ilgilendiriyor. Eğitim, istihdam ve sosyal hizmetler. Ülkemizin istihdam ve işgücü piyasasının eksikliklerinin giderilmesi, sosyal politikaların etkinliğin arttırılması hedefiyle yürütülen bu program ile insana yakışır işlerin geliştirilmesi, sosyal diyalogun arttırılması ve eğitim öğretim sistemlerinin kalitesi ve herkes tarafından erişilebilirliğinin artırılmasına yönelik projeler yürütülüyor. Bilindiği gibi ilimiz, Muğla’mız işgücü, katılım ve istihdam bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde bir konumdadır. Ancak bu yeterli değildir. Çalışarak, üreterek, sosyal dayanışma ile güçlendirilerek yarınlara güçlü bir şekilde inşa etmek, Türkiye’yi daha iyi bir yere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu nedenle her bir vatandaşımızın güzel bir eğitim alması kazandığı nitelikler çerçevesinde güvenceli koşullarda çalışabilmesi ve herkesin ihtiyacına göre sosyal hizmetlerden yararlanabilmesi kati önem arz etmektedir. İşgücü piyasasının gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip bireylerin yetiştirilmesi amacıyla mesleki eğitimin kalitesini arttırmak, toplumun bütün kesinleri için yaşam boyu öğrenme anlayışının benimsenmesini sağlamak, özellikle engelli bireyler başta olmak üzere diğer dezavantajlı bireylerin eğitime erişimini arttırmak, sosyal ve iş hayatına katılımlarını desteklemek amacıyla projelerin uygulanması ilimiz açısından da büyük öne teşkil etmektedir. Avrupa Birliği ve ulusal katkıyla yürütülmekte olan bu program hedeflerinin, faaliyetlerinin, kazanımlarının yerelde ne gibi uygulamalar yapılabileceğini anlaşılması bu toplantının en önemli konusu olacaktır” dedi.
Daha sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığından Hasan Alper Sönmez tarafından programın hedefleri, faaliyetleri ve kazanımlar, Ender Tan tarafından İESP SOP kapsamında uygulanan ve uygulanacak projelerin hedefleri ve Tuba Kumral tarafından açık projeler ve başvuru süreçleri anlatıldı.
Öte yandan İstihdam Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının ikinci etabı ikinci döneminde, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından toplam 323,6 Milyon Euro fonla finanse edilen projelerden oluşması hedefleniyor.