52-51-50-49-48 yaş altında olanlar için erken emeklilik başlıyor!

52-51-50-49-48 yaş altında olanlar için erken emeklilik başlıyor!
Emeklilik için belirlenen yaş, prim ve çalışma yılı şartları kişinin sigortalılık başlangıç tarihine göre belirleniyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi farklı kurumlardan hangisine daha çok prim ödediğiniz maaş alacağınız tarihi etkileyen bir diğer önemli faktör olarak öne çıkıyor.

Emeklilik vatandaşlar için hem bir rahatlama hem de yeni bir hayat başlangıcı anlamına geliyor. Ancak birçok kişi, emeklilik için gerekli şartları daha erken tamamlayarak hayallerine daha çabuk kavuşmanın yollarını arıyor. Bu kişiler 52-51-50-49-48 gibi yaşlarda da emekli olabiliyor. İşte erken emekliliğe ulaşmanızı sağlayacak formüller!

Kadın çalışanlar, çocukları sayesinde emeklilikte büyük bir avantaj elde ediyor. 3 çocuğa kadar yapılan borçlanma ile 2160 gün, yani yaklaşık 6 yıl erken emekli olma şansı sunuluyor. Ancak çocukların sigortadan önce doğmuş olması gerekiyor.

Erkek çalışanlar için askerlik süreleri, hem yaşın geriye çekilmesi hem de ek prim kazanımı anlamına geliyor. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik süresi borçlanılarak sigorta başlangıç tarihi geriye çekilebiliyor. Bu da erken emeklilik imkanı sağlıyor.

15 yıl ve 3600 gün prim ödeyenler, kısmi emeklilikle daha erken emekli olabiliyor. Bu yöntemde yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirlenmiş durumda.

İş yapabilme gücünü en az yüzde 60 oranında kaybeden çalışanlar, sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. Bu durumda en az 1800 gün prim ödemiş olmak yeterli.

En az yüzde 40 engelli olan ve vergi indirimi hakkı kazanan çalışanlar, yaş şartı olmaksızın emekli olabiliyor. Bu, 15 yıl ve 3600 gün prim ödemiş olmakla başlayıp, işe giriş tarihine göre değişebiliyor.

YIPRATICI MESLEKLERDE ÖZEL HAKLAR

Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler gibi meslek grupları için sigortalılık sürelerine ek günler ekleniyor. Bu, emeklilik tarihini öne çekiyor.

1 Ekim 2008 sonrası, başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan anneler için primlerin dörtte biri toplam prim süresine ekleniyor. Bu da emeklilik yaşını düşürüyor.

Kaynak:TAKVİM

Bu haber toplam 460 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.