Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan Şövalye Adası ve Kayaköy Mahallesinde, Muğla Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği Müdürü Ömer Bolat ve denetim ekipleri drone yardımı ile kaçak yapıları tespite başladılar.

Düğün salonu boks ringine döndü Düğün salonu boks ringine döndü

Fethiye Belediyesi yetkilileri ise ilçe genelinde tespit edilen 6 bin 300 kaçak yapıdan, 5 bin 200’i hakkında yıkım kararı verildiği bilgisini paylaştılar.

whatsapp-image-2024-08-02-at-12-08-05-1.jpeg

UNESCO’nun 2010’da ‘Dünya Dostluk ve Barış Köyü’ ilan ettiği Kayaköy ve çevresinde kaçak oldukları tespit edilen 181 yapı Fethiye Belediyesi’nce 2 Yıl önce mühürlenmişti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ''Dünya Dostluk ve Barış Köyü'' ilan edilen Fethiye Kayaköy ve 3.Derece Arkeolojik SİT olan Şövalye Adasında kaçak yapılaşma ihbarı sonrasında, Muğla Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.

whatsapp-image-2024-08-02-at-12-08-06-1.jpeg

Fethiye ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan, tarihi geçmişi MÖ 3000 yıllarına uzanan ve antik dönemlerde ''Karmylassos'' olarak bilinen Kayaköy Ören Yeri'nde kaçak yapılaşma iddiaları ekipleri harekete geçirdi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından ''Dünya Dostluk ve Barış Köyü'' ilan edilen Fethiye Kayaköy'de sivil mimari örneği 736 yapı ve şapeller yer alıyor.

7 GÜN BOYUNCA DEVAM EDECEK

Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan Şövalye Adası ve Kayaköy Mahallesinde, Muğla Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği Müdürü Ömer Bolat ve denetim ekipleri drone yardımı ile kaçak yapıları tespite başladılar.

Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği Müdürü Ömer Bolat, Fethiye’de 7 gün boyunca aralıksız denetimlere devam edeceklerine işaret ederek, şunları söyledi:

“Gelen ihbarlar sonrasında söz konusu bölgede karadan ve havadan drone yardımı ile denetimlerimize aralıksız devam ediyoruz. Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda kaçak yapılaşma ile mücadeleye aralıksız devam ediyoruz. Vatandaşlarımız, kaçak yapılaşma ile ilgili olarak Bakanlığımızın Alı 181 ihbar hattını arayabilirler”

whatsapp-image-2024-08-02-at-12-08-06-3.jpeg

6 BİN 300 KAÇAK YAPI TESPİT EDİLDİ

Fethiye Belediyesi yetkilileri ise ilçe genelinde tespit edilen 6 bin 300 kaçak yapıdan, 5 bin 200’i hakkında yıkım kararı verildiği bilgisini paylaştılar. Fethiye Belediyesi ekiplerinin Turunç Pınarı sahili ile Şövalye adasında yıkım kararı veren kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirdiği ifade edildi.

UNESCO’nun 2010’da ‘Dünya Dostluk ve Barış Köyü’ ilan ettiği Kayaköy ve çevresinde kaçak oldukları tespit edilen 181 yapı Fethiye Belediyesi’nce 2 Yıl önce mühürlenmişti. Mühürlenen yapıların Muğla Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği’nin alacağı kararlara göre yıkılacağı öğrenildi.

Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca, 'Birinci Grup Anıtsal Yapı' olarak tescillenen Fethiye'nin Kayaköy Mahallesi'nin de arasında yer aldığı bölgelerde, jandarma ekiplerince yapılan denetimlerde ise 181 kaçak inşaat tespit edilmişti.

whatsapp-image-2024-08-02-at-12-08-05.jpeg

5 BİN YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Bir tepenin yamacına kurulmuş, Rumların döneminden kalma Kayaköy'ün geçmişi, milattan önce 3000'lere kadar uzanıyor. Kurtuluş Savaşı sonrası 1923 yılındaki mübadele anlaşmasıyla terk edilen ve Türklerin yaşamaya başladığı köy, 1957'deki Fethiye depreminden etkilenmişti. Bölgedeki evlerin hasar görmesinin ardından köydeki yerleşik yaşam da sona ermişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Kayaköy Ören Yeri olarak turizme kazandırılan köy, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Editör: Esin Inci