Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Yasemin Güçkıran, Tel Kırma ve Tel Sarma konusunda Muğla’nın en eski sanatlarından “Eseli” konusunda eğitimler vererek, 400 yıllık geçmişe sahip Tel Kırma sanatını geleceğe taşımak için çeşitli etkinlikler düzenliyor.
Geleneksel El Sanatlarından Muğla yöresinde “Eseli” olarak bilinen Tel kırma sanatı ile yaptığı eserleri Muğla’da ve Türkiye’nin farklı kentlerinde halkın beğenisine sunduğuna işaret eden Yasemin Güçkıran, Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e şunları söyledi:
"Kültür ve Turizm Bakanlığı geleneksel el sanatları sanatçısı ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısıyım. Kuyum, tel kırma ve tel sarma sanatını icra ediyorum. Muğla’da yapmış olduğum işlemin adı “Muğla Milas Çomak Dağda Eseli “olarak adlandırılıyor. Yani Eseli , gümüş tellerle gelin başlarına işlenen örtü olarak adlandırılıyor. Biz sadece işimizin sandıklarda kalmasını, sadece gelin yüz örtüsüne kalmasın diye için biraz daha kıyafete ve kullanım alanını daha farklı yerlere taşımak istiyoruz”
400 YILLIK GEÇMİŞİ VAR
Güçkıran, Tel Kırma sanatının hala elle yapıldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sanatı devam ettiren insan sayısı çok az. Açtığımız kurslarla bu sanatı geleceğe taşımak istiyoruz. Kurslarda “Kına Yüz Örtüleri”, “Bohçalar”, “Masa Örtüleri” “Gelin Kıyafetleri” gibi farklı şeyleri Tel Kırma yöntemi ile yapmayı öğretmeye çalışıyoruz”
Bu arada, Güçkıran’ın açtığı sergide yer alan 1950’li yıllara ait Muğla’lı kadınların yer aldığı fotoğraf ise ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.