Muğla Haberleri

4. Tarım Sempozyumu’nda Arıcılık ve Balıkçılık Değerlendirildi

Neval ÇOLAK- Muğla’da tarımın geliştirilmesi ve üreticinin bilgilendirmesi amacıyla sempozyum düzenlendi. Prof. Dr. Gürol Ergin anısına Gazi Mustafa...

Neval ÇOLAK- Muğla’da tarımın geliştirilmesi ve üreticinin bilgilendirmesi amacıyla sempozyum düzenlendi. Prof. Dr. Gürol Ergin anısına Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde 4. Tarım Sempozyumu’nda  “Arıcılık ve Su Ürünleri (Balıkçılık)” konuları değerlendirildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi ve Muğla Veteriner Hekimler Odası’nın işbirliğiyle gerçekleşen sempozyum Prof. Dr. Güreol Ergin’in belgesi ile başladı. Sempozyum programına CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut, Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen, CHP Muğla İlçe Başkanları, kurum il müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Menteşe ilçesinde gerçekleşen 4. Tarım Sempozyumu’nda açılış konuşmasını yapan Tarımsal Hizmetler Daire Başkan Vekili Buket Kallem açılış konuşmasında, sempozyumda “Balta Kalıntı Sorunu”,“Varroa İle Etkili Mücadele”, “Önemli Arı Hastalıkları”, “Arıcılıkta Ürün Çeşitliliği”, “Muğla’da Su Ürünleri Avcılığı”, “Su Ürünleri İşleme Teknolojisi”, “Su Ürünleri Yetiştiriciliği”, “Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Su Yönetimi” ve “Balık Hastalıkları ve Biyogüvenlik” konularında değerlendirmelerin yapılacağını kaydetti.

Korkut; “Muğla’nın Temel Ekonomisi, Arıcılık ve Su Ürünleridir”

  1. Tarım Sempozyumu’nda konuşma yapan Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut, "Muğla'da tarım sempozyumlarının ilkini Prof. Dr. Gürol Ergin önderliğinde gerçekleştirmiştik. Bugün 4'üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Tekrar sevgi ve özlemle anıyoruz. Muğla’nın temel ekonomisi iki önemli sektördür, arıcılık ve su ürünleri. Sektörde su ürünleri mühendislerinin istihdam edilmesi gerekmektedir. Bütün paydaşların çaba göstermesi gerekiyor. Türkiye'de kültür balıkçılığının yüzde 65'inin Muğla'da gerçekleştirilmekte olup, balıkçılığın en büyük sorunu tekelleşmedir.” dedi. Korkut sözlerinin devamında Korkut, çam balı üretiminde dünya birincisi olan Türkiye'deki balın yüzde 75'inin Muğla'da üretildiğini dile getirerek arıcılığın sorunlarına değinerek ortak bir strateji geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Alpözen; “Tekelleşme Sorunlarının Önüne Geçilmesi Gerekiyor”

Konuşmalarında tekelleşme sorunlarının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serkan Alpözen; “İlimizin arıcılık ve su ürünleri Türkiye’ye hatta Dünya’ya marka olmuş üretim ayaklarıdır. Böylesine güç olan ilde hala üreticilerinin sorunlarını çözememiş olması da aslında düşünülmesi gereken konulardan birisidir. Tekelleşme sorunlarının önüne geçilmesi gerekiyor. Hem su ürünleri hem de arı üreticilerimizin sorunlarının çözülmesi onlarında bu işten para kazanması ve dolayısıyla bunun ülke ekonomisine katkı sağlaması en büyük dileğimiz.” şeklinde konuştu.

Gürün; “Tüketim Kooperatifleri Kurmamız Gerekiyor”

Kooperatifler birliği oluşturup, üreticilerin tarımsal giderlerini en aza indirip ürününü en yüksek fiyatta satmalarının sağlanması gerektiğini dile getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “Muğla'da tarımı tartışmak için bir araya geldik. Neler yaptık, neler yapabiliriz hep birlikte değerlendireceğiz. Tarım ve hayvancılığa olan ilgimiz azaldıkça ülkemiz çok büyük zarar görüyor. Kendi topraklarımızda her şeyi üretebilecek durumdayken, o ürünleri bile ithal eder duruma geldik. Bunun ortadan kaldırması gerekiyor. Muğla'da ise nüfusun yüzde 60'ı kırsalda yaşıyor. Muğla dışarıdan turizm kenti olarak gözükse de gerçekte tarım kenti. Kırsaldan kıyıya biz de göç daha az. Üretim devam ediyor, her şeye rağmen köylü toprağını ve tarımsal faaliyetini bırakmak istemiyor. Bu Muğla için bir avantaj. Bunu biz de desteklersek genç nesil ürettiğini kazanırsa köyüne sahip çıkacak ve kırsalımız boşalmayacak. Üretimde kooperatifçiliği yapacağız, onları bir araya getirip birleştireceğiz ama bunun diğer ayağı da tüketim ile olacak. Tüketim kooperatiflerini kurmamız gerekiyor. Biz bu ağı kurabilirsek ürünün fiyat farkını ortadan kaldırırız. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal faaliyetlerimiz tarımda ve hayvancılıkta destekleme hizmetlerini yapıyor ve kooperatifleşmeyi ön planda tutarak kooperatiflerle ilişki kurarak onlara katkı yapıyoruz. Onların gelişmesini sağlamaya ve ayakta durarak daha sonra her kooperatif aynı daldaki kooperatiflerle kooperatifler birliği haline getirerek tarımsal giderlerini en aza indirip en yüksek fiyatta satmalarını sağlamamız gerekiyor. Tarıma has evlat gibi bakılması gerekiyor. Bütün değerlerimize sahip çıkmalıyız.” dedi.

“Çam Balının %80’i Muğla’da Üretiliyor”

Başkan Gürün konuşmasına şu şekilde devam etti; “Türkiye dünya çam balının %92’si üretiyor. Sadece Muğla tek başına %80’ini üretiyor. Bunun yanında arıcılıkla alakalı sorunlarımız var ve bunların çözüme kavuşması gerekiyor. Çok zor olmayan, zihniyet değişikliklerle ve teşviklerle çözülemeyecek sorunlar değil. Sorunları çözdüğümüz zaman çok daha nitelikli balı üretme ve önemli bir ihraç malı haline getirme imkânımız var.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün konuşmasının ardından konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise; “Dünya değişiyor ve bu değişime ayak uyduran bir ülkeydik. Emperyalizmin kol gezdiği bir dönemden Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarıyla bir devrim yaratıldı. Neresinden bakarsanız bakın muhteşem bir üretim vardı. Ancak şuanda üreten değil, ithal eden bir ülkeyiz.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal’a plaket takdim etti.