4 ayda bir düzenlenen Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı, Marmaris’te il odalarının ve borsanın katılımıyla 6 Aralık Cuma günü 39. Kez gerçekleştirildi. Marmaris Ticaret Odası Meclis Başkanı Zekiye İpci ve Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Merve Fidem Barut, İşkur İl Müdürü Zahide Altınok, Muğla Odaları ve Borsa ile Deniz Ticaret Odaları Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreterler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MTO Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, Marmaris’te turizm sektörü hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Başkan Ayhan, Türkiye’de en çok turist çeken iller sırasında Muğla’nın 3. Sırada yer almasının memnuniyet verici olduğunu ifade ederken turist sayılarındaki artışın turizm ekonomisine aynı şekilde yansımadığını işaret etti. Türk turizminin dünya pazarında rekabet gücünü artıracak önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini vurgulayan Ayhan, artan maliyetler, enflasyon muhasebesi, işletmelere adat yöntemiyle faiz uygulanması, nakit ödeme sınırı, yeni nesil yazarkasa pos cihazı şartı, ulusal taşıt tanıma sistemi zorunluluğu gibi uygulamaların turizmcinin omzundaki yükü artırdığını ekledi. Başkan Ayhan, “Muğla, aynı anda 2 havalimanı, 2 kruvaziyer limanı, 51 yat limanı ve marina ile 113 mavi bayraklı plaja sahip olan oldukça önemli bir destinasyon. Aralarında Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Knidos, Stratonikea, Letoon, Kaunos, Hekatomnos gibi dünyaca ünlü Antik Kentler’in de bulunduğu toplam 4585 Taşınmaz Kültür Varlığı’na ev sahipliği yapan Muğla, 3600 konaklama tesisinde 260 bin yatak sayısı ile sektörde önemli bir oyuncu. Bu yıl gelen turist sayısı 3 milyon 640 bin. Yanıbaşımızda bulunan Rodos Adası’na bu yıl Eylül sonu itibariyle gelen turist sayısı 3 buçuk milyon. Bu kadar doğal güzellik, kültürel miras ve maddi yatırıma sahip olan Muğla maalesef hakettiği yerde değil. Bir an önce hataları düzeltecek tedbirleri hızlıca almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Toplantıda konuşma yapan Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, “Marmaris’in ana sektörü turizm. Gelir ve yaşam kaynağımız. Ancak her geçen gün maalesef biraz daha geriye gidiyor. Yurt ii ve yurt dışı pazarlara katılarak tanıtıma ağırlık vermeye çalışıyoruz. Turizm fuarları güncelliğini koruyor ancak acentelerin ticari faaliyetleri daha ağırlıklı. Bu nedenle hedef pazarlara yönelik daha kalıcı çözümler üretmeliyiz. Türkiye’de bile yüzlerce destinasyon var. Yerel yönetimler daha çok desteklenmeli ve Marmaris tanıtımı daha çok ön plana alınmalı” dedi.
Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, “Marmaris’te imar ve kaçak yapılaşma konuları çok önemli. Bu anlamda kamu çalışmalarımız devam ediyor. Barınma ve istihdam sorunlarına da çözüm üretmek için el birliğiyle hareket etmenin gücüne inanıyorum. Özellikle Marmaris’te çalışan nüfus barınma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu konuda devletimizin desteğiyle kalıcı bir çözüm üretmek için projelerimiz hazır. En kısa sürede bu sorunu ortadan kaldıracağız” dedi.
İŞKUR İl Müdürü Zahide Altınok, 2024 yılında uygulanan teşvikler ve programların istihdama katkıları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla işe yerleştirme sayılarında yüzde 17’lik bir artış yaşandığını vurgulayan Altınok, “2023 yılının Kasım ayı sonunda İŞKUR aracılığıyla 30 bin 630 kişi işe yerleştirilmişti. Bu yıl ise yüzde 17’lik artışla 36 bin 770 kişi iş gücüne katıldı” dedi. Altınok, Türkiye İş Kurumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle işgücü piyasasının talep ettiği niteliklere uygun işgücünü yetiştirmek için bir protokol imzalandığını açıkladı. Protokol kapsamında işverenlerin, çalışan sayılarının yüzde 50’sine kadar kontenjan kullanabileceğini ifade eden Altınok," 160 fiili güne kadar sürecek eğitim programları, katılımcılara hem teorik hem de pratik bilgiler sağlayacak ve kazandıkları yetkinlikleri uygulama imkanı sunacak. Bu sayede işverenler, ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları kendileri yetiştirme fırsatı bulacak. Eğitimler için katılımcıların cep harçlıkları, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası prim giderleri İŞKUR tarafından karşılanacak" değerlendirmesinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından, Oda/Borsa temsilcileri söz alarak gündeme ilişkin aktarmak istedikleri sorun ve görüşleri dile getirdiler.
İlk olarak kürsüye gelen Fethiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, yurt dışı fuar katılımlarının Muğla için önemine dikkat çekti. Özellikle bölgeyi bilen birinin fuarlarda yer almasının tanıtım açısından büyük fayda sağlayacağını belirten Çıralı, turizm sektörünün dinamiklerini de ele aldı. Azami fiyat tarifesinin düzenlenerek haksız rekabetin ortadan kaldırılmasının gerekliliğini vurguladı.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer konuşmasında azami fiyat tarifelerinde birlikte hareket edilmesinin önemine dikkat çekti. Başkan Özer, “Yurt içinde ve yurtdışında fuar ve tanıtım çalışmalarına Muğla olarak daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor. Coğrafi işaretli ürünlere Oda olarak ağırlık veriyoruz. Ancak markalaşma ve tanıtım Muğla için en önemli konulardan biri” şeklinde konuştu.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş konuşmasında fuar katılımlarının önemine değindi. Başkan Karakuş, “1 personel bile olsa mutlaka fuarlara katılım sağlanmalı. Sadece turizm değil tarım ve lojistik gibi sektörler de öne çıkmalı. Bu anlamda destekler de kullanılmalı. İşkur teşviklerini de değerlendirmeyi unutmamalıyız. Muğla’nın tanıtımı hepimiz için fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk şunları kaydetti: “İlimiz için turizm kadar tarım da önemli. Muğla Büyükşehir Belediyemiz iş birliğinde 100. Yıl Gıda Analiz Laboratuvarımızı açtık. Laboratuvarın sürekliliğini sağlayabilmek ve bütün gıda analizlerini yapabilecek seviyeye gelmek için iş birliği halinde olmalıyız. Tağşişin önlenmesi, mazot fiyatlarındaki indirimin tarım sektörüne de uygulanması, kırmızı ette kaçak kesim gibi konuların da çözüme kavuşturulması tarım sektörü için önem arz ediyor”.
Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ise konuşmasında şunları kaydetti “Bodrum sosyal statüsü farklı insanların ziyaret ettiği bir yer. Ancak giderek büyüyen bir su ve trafik sorunu var. Bodrum’daki insan mobilizasyonunu toplu taşıma ile çözebiliriz. Nüfusumuzun artmasına bağlı olarak da barınma, kaçak yapılaşma, depolama alanları gibi sorunlar da artmaya devam ediyor. Bu sorunlara çözüm bulunması Bodrum’un geleceği için hayati önem taşıyor”.
IMEAK Deniz Ticaret Odası Marmaris Şube Başkanı Halil Bağlı, “Muğla Büyükşehir Belediyemizin himayesinde olan liman işletmelerinde artık deniz ticaret odaları olarak biz de söz sahibi olacağız. Bu anlamda Başkan Ahmet Aras’a teşekkür ediyorum. Deniz turizminde Marmaris için her geçen yıl düşüş yaşıyoruz. 150 gün turizm yaparken şimdi 90 günü zor görüyoruz. Doluluk oranları ise neredeyse %30’lara kadar geriledi. Bu olumsuzlukların çözüme kavuşturulması için iş birliği halinde olmalıyız” diye ekledi.
Sonrasında kürsüye gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, “Hayal edilen turist portföyünü Muğla’ya denizcilik sektörü getiriyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde bir Boat Show düzenleyeceğiz. Yerel ürünlerimizi doğru sergileyip yabancı firmalarla rekabet şansımızı artırmalıyız. Bodrum’da bir diğer sorun da bağlama ve çekek yerleri. Bunun için de bir liman projemiz bulunuyor. Destekleriniz oldukça önemli” dedi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Marmaris Şube Başkanı İlkay Tugay, “Türkiye’nin en büyük ahşap tekne filosuna sahibiz ama yaş ortalaması çok büyük. Yenilenmesi için desteğe ihtiyacımız var. 2 tane devam eden yat-çekek yeri projemiz bulunuyor. Kısa zamanda bunları paylaşacağız. Her yerde söylediğimiz gibi tüm STK ve Kamunun birlikte hareket etmesi gerekiyor. Deniz turizminde sürdürülebilir olunması için deniz stratejisi oluşturmalıyız. Bunu yapmazsak kan kaybetmeye devam edeceğiz” dedi.