Neval ÇOLAK- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ‘inde 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla yabancı öğrencilerin katılımıyla tanıtım etkinliği gerçekleşti. Öğrenim gören 30 ülkeden yaklaşık 300 üniversite öğrencisi, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanında, ülkelerinin kültürlerini açtıkları stantlarla tanıtarak, ülkelerine özgü yemekleri katılımcılara ikram etti ve kıyafetleri hakkında bilgi verdi.

MSKÜ, AKM 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu ve Fuaye Alanı’nda Uluslararası Göçmenler Günü münasebetiyle “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” programı düzenledi. İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programa; Muğla Vali Vekili Mehmet Suphi Olcay, Muğla İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk, MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sırrı Sunay Gürleyük, Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği Muğla Ofis Sorumlusu Cihan Oflas, Muğla Kızılay Şube Başkanı Veteriner Hekim  Yusuf Kayacık, Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

MUĞLA'YI YAĞIŞ  VURDU MUĞLA'YI YAĞIŞ VURDU

Açılış konuşmasını yapan Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği Muğla Ofis Sorumlusu Cihan Oflas; “Dünyanın birçok bölgesinde yaşanan ekonomik sorunlar ve siyasi nedenlerle milyonlarca birey ailelerini, evlerini, yaşamlarını arkalarında bırakarak daha iyi koşullar aramak üzere göç yollarına çıkmaktadır. Bugün tarihi boyunca hiç olmayan insan doğdukları ülkeden başka ülkede yaşamaktadır. 2019 yılında dünya genelinde göçmen sayısı 272 milyona ulaşmıştır. Küresel olarak zorla yerinden edilmiş kişi sayısı 2018 sonunda 70 milyonu aşmıştır. Bu sayısının 26 milyonunu mülteciler, 3,5 milyonunu ise sığınmacılar oluşturmaktadır. Ne yazık ki göçmenlere karşı olumsuz düşünceler ve davranışlar çoğalmaktadır. Oysaki göçmenlerin göç ettikleri toplumlara ve ülkelere yapabileceği olumlu katkılar gözden kaçırılmamalıdır. Türkiye tamda böyle bir dönemde dünyaya örnek olan çalışmalar gerçekleştirmiş, göçmenleri kucaklamış, zorda kalanları hiçbir zaman yüz üstü bırakmamıştır. 18 Aralık Dünya Göçmen Günü’nde herkesi insan haklarının ve insan onurunun korunduğu bir dünya oluşturmaya gerekli katkıyı anlamlı bir şekilde yapmaya teşvik etme çağrısıyla Uluslararası Göçmenler Günü kutlu olsun.” şeklinde konuştu.

30 Ülke 300 Öğrenci Kültürleri Buluşturdu

“İlimizde Bin 300 Öğrenci Misafirimiz Bulunmaktadır”

Muğla’da farklı kültürlerden ve çeşitli uyruklardan 1300 öğrenci bulunduğunu ifade eden Muğla İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk; “İnsanoğlu doğdu, büyüdü, ülkeyi geride bırakıp yeni bir ülkede kendini geliştirip, yaşam alanı oluşturmaya ve göç ettiği ülkede tutunmaya çalışmaktadır. Tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapan ülkemiz bu topraklara göç etmiş kültürlerin edindiği zenginlikle ve hoş görüyle bu günde 90 farklı ülkeden 5 milyonun üzerinde yabancılara ev sahipliği yapmaktadır. Farklı kültürlerden ve çeşitli uyruklardan birçok insana ev sahipliği yapan ilimiz barış, güven, huzur içerisinde, hoş görü ile kapısını açan, yaşanabilen bir kent olduğunu göstermiştir. İlimizde öğrenci ikameti ile kalan bin 300 öğrenci misafirimiz bulunmaktadır. Biliyoruz ki bu öğrenci misafirlerimiz üniversite sonrasında ülkelerine döndüklerinde ülkemizin gönül elçisi gibi hareket edecek ve birçok değere değer katacaktır.” dedi.

Konuşma yapan MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sırrı Sunay Gürleyük; “Üniversitemizde 50'den fazla ülkeden bin 300 misafirimiz var. Hedefimiz, 2020'den sonra bu sayıyı 2 bin 500'e daha sonra da 3 bin 500'e çıkartmak. Çünkü öğrencilerimizin içinde yüzde 10’a yaklaşan bir kapasiteyi yakalamak istiyoruz. Üniversite olarak her türlü ihtiyaç duydukları konularda destekçiyiz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Muğla Valiliği İl Göç İdaresi tarafından hazırlanan "Büyüksün Türkiye" isimli video izletildi. Etkinlikte Muğla Büyükşehir Türk Halk Dansları Topluluğu ekibi, Marmaris Rus Kültür ve İşbirliği Derneği “MaRusya” ve Afganistanlı Öğrenciler Karsak Grubu dans gösterileri sundu. Program, stantların gezilmesi ve “Belki” müzik grubunun konseri ile son buldu.

Editör: Gazete Muğla