FTSO üyeleri başta olmak üzere bölgeye yatırım yapmayı planlayan iş dünyası temsilcileri ve girişimcilerin hizmetine sunulan rapor 184 sayfadan oluşuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin yanı sıra Fethiye, Seydikemer ve Muğla’daki kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilen bilgi ve verilerin yer aldığı rapor, ilçe, il ve ülke bazında verileri de karşılaştırma imkânı sunuyor. Fethiye ve Seydikemer sosyal ve ekonomik hayatına ışık tutan rapor, turizmden tarıma, sanayiden sağlık sektörüne uzanan geniş bir yelpazede bilgilerle bölgenin adeta röntgenini çekiyor.
Raporun kamu ve özel sektör yatırımlarına yol gösterecek nitelikte veri ve istatistikleri içinde barındırdığını anlatan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, verileri geçmiş raporlarla kıyaslayarak bölge ekonomisindeki değişimin kolayca gözlenebileceğini söyledi. Verileri paylaşarak raporun hazırlanmasına katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Başkan Çıralı, 13 ayrı meslek komitesi ile birlikte sektörlerin nabzını tutarak bölge ekonomisine hizmet etmenin gayretinde içinde olduklarını kaydetti.
2022 Fethiye ve Seydikemer Sosyoekonomik Raporu’nda yer alan verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Çıralı, özellikle turist sayısındaki değişimin dikkat çekici olduğunu belirterek, “Rapor veri setlerinde de ortaya konulduğu üzere, turizm sektörü, 2022 yılında önceki yıllara göre zirvesini yaşadı. Muğla hudut kapılarından ilimize giriş yapan yerli turist sayısı, 2021 senesinde 1 milyon 83 bin 589 kişiyken 2022 yılında 2 milyon 977 bin 103 kişi olarak kayda geçti. Artış oranı yüzde 174,74’e ulaştı. 2021 yılında 483 bin 840 olarak kayıtlara geçen Dalaman Havalimanı’na inen yabancı yolcu sayısı, 2022 yılında 1 milyon 553 bin 5’e yükseldi. 2023 yılı verileri de bu artış trendinin sürdüğü ortaya koyar nitelikte.” dedi.
Raporda yer alan ihracat verilerindeki yükselişin de kayda değer olduğunu aktaran Başkan Çıralı, “Ege İhracatçı Birlikleri verilerini incelediğimizde bölgemizin tarım ve sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde ihracat hacminin her yıl artarak geliştiğini ve bölgemizin sadece turizmden kazanç elde etmediğini bir kez daha belgeler nitelikte. Özellikle Seydikemer’in ihracat kapasitesi her yıl olduğu 2022 yılında da artış gösterdi. 2021 yılında 4 milyon 417 bin 234 dolar iken, 2022 yılında 5 milyon 729 bin 60 dolar gelir elde edildi.” diye konuştu.
Başkan Çıralı, raporun FTSO üyeleri başta olmak üzere yatırımcıların ve bölge halkına faydalı olmasını diledi.