Cengiz İnşaat’ın Cennet Koy’da 305 ada 1 parsel ile 306 ada 1 parsel önü kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında, yapmayı planlandığı Kıyı Koruma Yapıları (Batık Dalgakıran) projesi için 17 Temmuz'da ÇED süreci başlatılmıştı
Bodrum Özgür Kıyılar İnisiyatifi:
“Gökburun’da Cengiz inşaat tarafından yapılan rant projesinde devasa bir yarımada yok ediliyor. Gökburun kıyıları AKDENİZ FOKLARI’nın yaşam alanıdır ve uluslararası sözleşmelerle(BERN,BARCELONA) koruma altında olan DENİZ ÇAYIRLARI bakımından zengin bir ekosisteme sahiptir. Burada yapılmak istenen dalgakıran, mahmuz ve liman projeleri için verilen ÇED gerekli değildir kararı derhal iptal edilmeli ve bu katliam projelerinden vazgeçilmelidir”
10 haftadır Bodrum'un farklı bir sahilinde “Kıyılar Halkındır Eylemi” yapan Bodrum Özgür Kıyılar İnisiyatifi, bu kez MUÇEV tarafından işletilen Cennet Koy'da bir araya gelerek, Cengiz İnşaat tarafından Gökburun’da yapılması planlanan projeleri protesto ettiler.
Bodrum Cennet Koyda, bir araya gelen protestocular ellerinde taşıdıkları dövizlerle cennet koyda yürüyüş yapıp iskeleye çıktılar. Protestocular, "Yasayı Uygula İşgali Kaldır", "Denizler, Nehirler, Sermaye Değiller", "Bodrum Cennet Olur Kıyılar Özgür Olsa" sloganları attılar.
Protestocu grup adına açıklamayı okuyan Güney Şirin, şunları söyledi:
“Anayasanın 3621 sayılı kanun 5. maddesi “Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Bodrum’da Torba’dan Gölköy’e kadar uzanan doğal ve arkeolojik alanlar sözde turizm adı altında rant projeleri ile yok ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanımızın şirketinin içinde olduğu rantiyeci şirketlerin, Size özel koy reklamları ile satışa sunulan projeler tarihten günümüze kadar doğal kalmış koylarımızda, kıyılarımızda ve ormanlık alanlarımızda geri dönülemez tahribatlara yol açıyor. Orman içine yapılan bu projelere yollara valilik kararı ile halkın girişine kapalıdır tabelaları asılıyor ve halkın kıyıya ulaşımı anayasaya aykırı olarak engelleniyor.
Karşımızdaki Gökburun’da Cengiz inşaat tarafından yapılan rant projesinde devasa bir yarımada yok ediliyor. Gökburun kıyıları AKDENİZ FOKLARI yaşam alanıdır ve uluslararası sözleşmelerle (BERN,BARCELONA) koruma altında olan “DENİZ ÇAYIRLARI” bakımından zengin bir ekosisteme sahiptir. Burada yapılmak istenen dalgakıran, mahmuz ve liman projeleri için verilen ÇED gerekli değildir kararı derhal iptal edilmeli ve bu katliam projelerinden vazgeçilmelidir”
CENNET KOY KİMSENİN MALI DEĞİLDİR!
Şirin, açıklamasına 2023 yılında Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından sözde vakıf altında faaliyet gösteren MUÇEV’e, MUÇEV tarafından ise 3.bir kişiye kiralanan Cennet Koy’da kıyıya, Anayasaya aykırı olarak dışarıdan kum getirilerek döküldüğünü ve kıyıda ruhsatsız cafe, wc ve kabinler yapıldığını öne sürerek şunları söyledi:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından suç duyurusunda bulunulmuş ve Bodrum belediyesine yazı gönderilerek ruhsatsız yapıların derhal kaldırılması istenmiştir. Bodrum cumhuriyet savcılığı da aynı yönde karar vererek ruhsatsız yapıların kaldırılması kararını vermiştir.. Geçen yıl belediye tarafından ruhsatsız yapılar kaldırılmadığı gibi bu yıl ise, kıyı kanununa ve iskele yönetmeliğine aykırı bir şekilde iskele yapılmıştır. Eylemlerimizin ilk gününden beri söylediğimiz YASAYI UYGULA İŞGALİ KALDIR! diyoruz “
DALGAKIRAN PROJESİNİN ÇED SÜRECİ BAŞLATILMIŞTI
Bodrum’a bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koyu’nda koruma altında olan 678 bin metrekarelik arazide Cengiz İnşaat'ın yapmak istediği tesis için kapasite artış projesine 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmişti.
Cengiz İnşaat’ın Cennet Koy’da 305 ada 1 parsel ile 306 ada 1 parsel önü kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında, yapmayı planlandığı Kıyı Koruma Yapıları (Batık Dalgakıran) projesi için 17 Temmuz'da ÇED süreci başlatılmıştı.
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre planlama alanı; Aydın- Muğla- Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında N18 paftasında yer alıyor ve “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/Turizm Merkezi” ile “Önemli Doğa Alanı” gösteriminde bulunuyor.
Projenin toplam yatırım bedelinin; etüt, plan, proje vb. giderleri ile mülkiyet giderleri (ön izin sözleşme bedeli ile 2. yıl ön izin bedeli toplamı) de dahil edilerek 65 milyon 247 bin 243,72 TL olacağı öngörüldü.
Proje alanı; Aydın- Muğla İlleri 1/50.000 Ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planında, “3. Bodrum-Güney Milas Bölgesi” paftasında yer almakta olup planda Akdeniz Foku Yaşam Alanı içerisinde yer alıyor. Parsellerin kıyı kesiminde, Akdeniz Foku üreme ve dinlenme için kullandığı herhangi bir kıyı mağarası bulunmuyor.
Turizm konaklama tesisinin planladığı parseller, eğimli bir topografya üzerinde yer alıyor. Parsellerin kıyı tarafı, kıyı kenar çizgisinden kıyı çizgisine doğru, kayalıktan oluşan eğimli bir arazi yapısına sahip. Bu arazi yapısı, kıyılarda düzenleme yapılmadan kıyının kullanımına izin vermediği için sahil kesiminden ve denizden yararlanmak, etkin rüzgarlardan korunmak, kıyı erozyonunu ve kıyı tahribatını önlemek amacıyla kıyı koruma yapıları olarak batık dalgakıranlar planlandı.
Proje alanının kıyı kenar çizgisinin kara tarafındaki parseller, Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliğine göre, 2. Derece doğal sit alanı ve Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 18.04.2008 tarihli ve 3976 sayılı kararı ile tescil edilen 3. Derece arkeolojik sit alanında yer alıyor.