Sahil bölgelerinin ilk lavanta üretimini gerçekleştiren Eğitim, Geriatri Ekolojik Tarım Turizm (EGET) Vakfı, Armutçuk Tarım İşletmes’inde, beşinci kez lavanta hasadını tamamladı. Hasat şenliği, gönüllülerin katılımıyla her yıl olduğu gibi imece usulüyle gerçekleşti.
Sahil bölgelerinin ilk lavanta üretimini gerçekleştiren Eğitim, Geriatri Ekolojik Tarım Turizm (EGET) Vakfı, Armutçuk Tarım İşletmes’inde, beşinci kez lavanta hasadını tamamladı. Lavanta fideleri, yağlarının katışıksız ve yüksek kaliteli olması amacıyla, kesim motorlarının eksoz gazından etkilenmemesi için, oraklarla hasat edildi. Böylece, damıtılacak olan lavantalardan, daha kaliteli bir yağ elde edilebilecek. EGET Vakfı, sahil kentlerinde de lavanta yetişebileceğini ispatlamanın ötesinde, Türkiye’nin ithal ettiği ürünler arasında bulunan lavanta yağının yerli olarak üretimini yaptırarak bu alanda farkındalığa da katkı sağlıyor.
“Muğla’nın bir kozmetik markası var ve dar gelirli öğrencilere umar oluyor”
EGET Vakıf kurucularından, Mütevelli Heyet Başkanı Safai Özer, EGET Vakfı'nın, bütün gelirlerini dar gelirli üniversite öğrencilerine burs vermeye ayırdığını hatırlatarak, “Armutçuk Tarım İşletmemiz’de yetiştirdiğimiz lavantaları çok yönlü değerlendiriyoruz. Lavanta fidesi satışıyla başladığımız faaliyetimizde, daha yüksek katma değerli ürünler üretmek asal amacımızdı. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu distilasyon tesislerde, lavanta yağı üretimi yaptırdık. Başta lavanta olmak üzere hemen hemen bütün bitki yağlarında ülkemiz ithalatçı durumda. Lavanta yağını nasıl değerlendirelim diye düşünürken de lavanta esaslı kozmetik ürünler geliştirdik. EGETTEN markası böyle doğdu. Muğla sadece bir turizm, tarım şehri değil. Muğla’nın bir kozmetik markası da var ve dar gelirli öğrencilere umar oluyor ve Muğlalılar’ın gurur duyacağı bir fayda sağlıyor: EGET’in diğer faaliyetlerinden edindiği gelirler gibi, dar gelirli öğrencilere burs oluyor.” dedi.
"Salgın insanları çok etkiledi, bunun etkilerini göreceğiz”
Vakıf Kurucularından ve Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman da yaptığı değerlendirmede, Vakfın bütün gelirlerinin eğitim bursuna dönüştüğünün altını çizerek şunları kaydetti:
“Beşinci kez, iyi ve alabildiğine duyarlı insanlarla birlikte lavanta hasadımızı yaptık. Herkese çok teşekkür ederim. EGET Vakfı, bütün odağını, her türlü gelirini dar gelirli öğrencilere burs vermeye adamış bir vakıf. Henüz 6 yaşında bir vakıfız; ama geçmişi çok daha eski olan vakıflardan daha hızlı bir biçimde, 2020 itibariyle 111 öğrenciye burs vermeyi başardık. Lavantalarımızı, hem fide olarak, hem saksıda, toptan ve perakende satıyoruz. Bunun yanında, elde ettiğimiz lavanta yağı ve suyu ile şampuandan toniğe, katı ve sıvı sabundan kreme, kolonyadan yüz yıkama jeline kadar lavanta esanslı kozmetik ürünler ürettiriyoruz. Bu ürünlerin tamamı, T.C. Sağlık Bakanlığı denetiminde üretilmekte. Girişimlerimiz, ülkemiz şirketlerine, çiftçilerine, kooperatifleri ve yerel yönetimlerine örnek oluşturmakta. Salgın, ülkemizde çok sayıda hanenin gelir kaybına uğramasına neden oldu. Gelir yoksunluğu nedeniyle her zamankinden daha fazla sayıda öğrencinin eğitimden kopması ya da kazandığı okullara gidememe riski var. Daha fazla öğrenciye erişmek için çalışıyoruz. Bu bağlamda, duyarlı yurttaşların bağışlarına, ülkemiz gençlerinin daha da fazlaca gereksinimleri var.”
-EGET Vakfı Bursları: Türkiye’de bir vakıfta burs başvuruları, ilk kez bilgisayar ortamında değerlendirilmekte EGET Vakfı, kuruluşundan itibaren ve henüz herhangi bir geliri yokken, öz sermayesiyle burs programını başlattı. Vakıf kurucularının finansmanıyla Türkiye’de ilk kez burs başvurularını tamamen objektif olarak değerlendirip sıralayabilmek için bir bilgisayar programı oluşturuldu. Vakıf, burs vereceği gençleri bu program aracılığıyla seçiyor ve onlardan başvuru aşamasındaki beyanlarını belgelemeleri isteniyor.